En del av

Bästa åldern, inskolning och kostnad – 6 vanliga frågor om förskolan

21 jun, 2021
author Sanna Bergling
Sanna Bergling
förskola
När börjar man förskolan, vad kostar det och hur långa dagar brukar man vara på förskolan? Frågorna kan vara många när det är dags för ditt barn att börja förskola. Här svarar pedagogen Helen Ahlgren på några av de vanligaste frågorna inför förskolestart.
Annons
TV: 5 tips på pyssel hemmaBrand logo
TV: 5 tips på pyssel hemma

Det kan kännas tufft att lämna sitt barn på förskolan. Kanske är det första gången ni är borta från varandra en längre stund och även fast ni vet att barnet kommer ha kul och träffa nya kompisar, kan det kännas sorligt att föräldraledigheten är slut. Eller tvärtom – kanske känns det toppen!

Hursom har du som förälder säkerligen många frågor kring förskolan.

Pedagogen Helen Ahlgren är proffs – och har varit med fler än 100 barn när de gjort sina första dagar på förskolan.

– Jag lovar att det nästan alltid blir jättebra och att barnen inom några veckor inte vill gå hem när föräldern kommer och hämtar. Mina bäst tips är att vara lugn, inte visa din oro framför barnet och lita på att personalen kan sitt jobb, säger Helen Ahlgren som jobbar som pedagog på Alexanderskolan i Stockholm.

Annons

Här svarar hon på de vanligaste frågorna föräldrar brukar ha!

1. I vilken ålder är det bäst att börja på förskolan?

– Olika barn är redo för förskolan i olika åldrar. Vi har också en verkligheten med föräldrar som jobbar att förhålla oss till och varje familj måste själva bestämma vad som passar dem. Generellt är det ofta lättare att skola in ett barn som är 12 månader gammal än ett barn som är runt 18-24 månader och allra lättast är det med barn som är runt tre år eller äldre eftersom man kan prata och resonera med dem.

2. Vad kostar förskola?

Kostnaden beror på några olika saker, bland annat inkomsten i hushållet, hur gammalt ditt/dina barn är och hur många timmar i veckan de ska gå på förskolan. Hos varje kommun kan du läsa mer om vad det kostar att gå på förskola, och ofta räkna ut vad det kommer kosta för just dig i en uträknare.

3. Spelar det någon roll vem som skolar in barnet på förskolan?

– Det är viktigt att det är de personer som barnet känner bäst som är med på inskolningen, alltså oftast föräldrarna. För en del barn kan det fungera smidigare om den föräldern som barnet har lättast att separera från är den som skolar in barnet eftersom separationen inte blir lika tuff.

En vanlig inskolning brukar vara ungefär tre dagar.

4. Hur långa dagar kan barnet vara på förskolan i början?

– Det beror såklart på föräldrarnas möjligheter. Om man kan är det jättebra om barnet går korta dagar de första månaderna och gärna hela det första året (vilket alla självklart inte kan!!), speciellt om barnet är litet när den börjar förskolan eftersom ett litet barn inte orkar så långa dagar och blir trött på eftermiddagen. Kan man pussla med morfar, farmor eller en kusin som kan hämta på rullande schema är det toppen.

Annons

5. Hur lång är inskolning på förskolan?

- Det varierar från förskola till förskola. De flesta har idag tre dagars inskolning vilket innebär att barnet och föräldrarna tillsammans är med i hela förskolans verksamhet från klockan nio till klockan tre. På dag fyra är tanken att föräldern lämnar barnet men självklart anpassar man längden på inskolningen efter barn och föräldrars behov, en del föräldrar kan lämna barnet redan den första dagen medan andra behöver längre inskolning. Man ska räkna med att vara stand by de två första veckorna och gärna ha extra korta dagar då.

6. Varför har man ändrat från tre veckors inskolning till tre dagar?

– Tidigare var det mycket längre inskolning på flera veckor. Man upptäckte att det blev utdraget. Med den snabbare inskolningen kommer man istället rakt in och är med i verksamheten på en gång. Det är nog också en anpassning till dagens snabba samhälle.

Foto: TT

Se också: Motherhood möter – Papporna Johan och JohnBrand logo
Se också: Motherhood möter – Papporna Johan och John
Annons