En del av

Eksem hos barn – här är alla typer och så ser de ut

01 jul, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Det kliar, är rött och fnasigt. Eksem är riktigt vanligt hos barn – och något man gärna ska behandla så fort det dyker upp. Men vad är egentligen ett eksem och hur kan de se ut hos barn?Barnläkaren och -allergolgen Anna Asarnoj reder ut.
Annons

Att barn får olika typer av eksem är inget ovanligt. I ganska många fall kan eksemet minska med åldern. Det kan vara en skön tröst för föräldrar som vid många typer av eksem hos sitt barn behöver underhålla och behandla det dagligen med mjukgörande kräm och kortisonkräm.

Vad är ett eksem?

Definitionen på eksem är lite klurig eftersom det finns olika typer av hudåkomman, som alla tar sig olika uttryck. Men enkelt sagt kan man säga att det är en inflammation i huden som ofta är röd, torr och fnasig. Eksem brukar klia och kommer det in bakterier i området kan det bli infekterat.

Att barn får eksem är vanligt.

Barn som kliar sig på armen
Eksem är i de allra flesta fall ärftligt och kan oftast behandlas med kortison och mjukgörande salva.

– Misstänker man att det handlar om eksem är det bra att visa upp det för någon, ofta kan det kan räcka med att göra det på BVC eller vårdcentralen, säger Anna Asarnoj som är biträdande överläkare, barnläkare och barnallergolog på Karolinska universitetssjukhuset.

Annons

– Många barn kommer hit med underbehandlade eksem och det är lite onödigt eftersom det ju ofta är ganska jobbigt att gå runt med, det kliar och kan faktiskt försämra livskvaliteten.

Eksem på barn – de vanligaste typerna

Nedan listar vi sex typer av eksem som bebisar, barn och ungdomar kan få.

Atopiskt eksem hos barn

Atopisk eksem, eller böjveckseksem som det också kallas, är inget ovanligt hos småbarn. Ytterligare ett namn för det här är atopisk dermatit, eller bara dermatit om barnet inte har allergisk benägenhet

Symtomen för atopiskt eksem är att huden kliar, blir torr och ibland fjällar. Det kan också bli röda knottriga utslag på torr hud.

Har man atopiskt eksem kan det komma och gå under barndomen, ungdomen och senare i livet. Det är vanligt att eksemet dyker upp på olika platser i olika åldrar:

  • På riktigt små barn brukar eksemet dyka upp kinder, bålen och sträcksidor (armarnas utsidor och benens fram/utsidor).
  • Kring skolåldern eller något tidigare brukar atopiskt eksem sätta sig i böjveck, alltså armveck, knäveck, hand- och fotleder. Ungefär samtidig eller något senare kan det också dyka upp i ansiktet, till exempel kring munnen eller ögonen.
  • Senare, hos ungdomar och vuxna, känner man igen atopiskt eksem på att det ofta sätter sig på händer och handleder och ibland t ex kring ögonen.

Kontakteksem – Allergiskt

Allergiskt kontakteksem hos barn visar sig när huden är i kontakt med något som barnet inte tål. Ett vanligt exempel är till exempel att huden får eksemutslag av smycken som innehåller nickel.

Annons

Allergiskt kontakteksem brukar främst dyka upp på händerna eller där man kommer i kontakt med allergenet, till exempel på huden under en byxknapp som innehåller nickel.

Förutom nickel är det vanligt att vara allergisk mot till exempel gummi och parfymämnen.

Kontakteksem – ickeallergiskt

Det ickeallergiska kontakteksemet uppstår ofta på händerna och ibland på andra delar av kroppen. Den här typen av eksem kan man få om huden blir uttorkad av mycket tvål och vatten, rengöringsmedel eller lösningsmedel. Man kan också få ickeallergiskt kontakteksem av att kläder eller något annat mekaniskt ligger och skaver mot huden.

Oavsett vilket typ av eksem man har, så trivs och växer eksemet av sådant här "mekaniskt skav".

Nummulärt – myntformat eksem

Nummulärt eksem är ett specifikt utseende på eksem. Har man till exempel atopiskt eksem (se överst i artikeln) kan det ta sig uttryck i nummulärt eksem.

Nummulärt eksem är format som runda "mynt", som det ser ut som att någon kastat ut över kroppen. De runda prickarna är röda och ofta torra och fjälliga.

Annons

Den här formen på eksemet förekommer i alla åldrar men är vanligast på vuxna personer.

Mjälleksem – seborroiskt eksem

Mjälleksem är annorlunda från annat eksem, bland annat på så vis att det sätter sig i hårbotten och på andra ställen på kroppen där det finns mycket hår och talgkörtlar. Förutom i hårbotten kan det sitta i ansiktet, i och kring ögonbrynen, i och runt öronen, på bröstkorgen, kring näsvingarna och i ljumskar eller armhålor.

Till utseendet är eksemet fjälligt, och huden kan vara röd. Ett mjälleksem behöver, till skillnad från många av ovanstående eksem, inte klia så mycket.

Mjälleksem får man oftast i puberteten eller i vuxen ålder.

Små barn kan få ett typ av mjälleksem som kalla skorv eller seborroiskt eksem.

Skorv – seborroiskt eksem

Sebboriskt eksem hos små barn kallas också skorv eller mjökskorv. Eksemet är ganska vanligt hos barn som är några månader gamla upp till ett år. Det händer att även lite äldre barn får det.

Annons

Även om utslagen från det här eksemet kan vara väldigt tydliga brukar det sällan klia eller göra barnet besvärat.

Till utseendet kan eksemet bestå av feta brun-gula fjäll och framträda i hårbotten, kring ögonbrynen och öronen. Det kan också framträda som rodnad hud i armhålorna, halsveck och på ljumskar och bål. Skorv brukar inte klia eller ge några besvär för barnet.

Snabbskola: Så behandlar du eksem

  • Om du misstänker att ditt barn har fått eksem. Behandla med mjukgörande kräm och receptfri kortisonkräm från apoteket.
  • Går eksemet inte över – kontakta läkare. Antingen behöver ni starkare kortison eller så krävs ett allergitest.
  • Underhåll eksem genom att smörja regelbundet med mjukgörande kräm även när eksemet inte är framträdande. Så fort det blommar upp, börja med kortisonlkräm på det specifika stället igen.

Källa: Anna Asarnoj, barnläkare och barnallergolog

Källor: 1177 samt Anna Asarnoj som är överläkare, barnläkare och barnallergolog på Karolinska Universitetssjukhuset.

Foto: TT

Faktagranskare: Barnläkare och barnallergolog Anna Asarnoj

Annons