En del av

Barn som alltid vill ha något i affären? Här är 10 hjälpande fraser

09 jun, 2022
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
barn godis affär
Godis, en leksakstraktor eller en åktur i karusellen på torget. Att stå fast vid sitt nej när barn ber om att få eller köpa något är inte alltid det lättaste. Skippa några jobbiga nej och hitta en konstruktiv (och roligare!) ton med de här 10 fraserna.
Annons

Som förälder kan man verkligen bli trött på att säga ordet ”nej”. Vissa dagar känns det faktiskt som att vi inte gjort annat än att gå runt och sätta stopp för saker vår lilla knodd vill ha, vill göra, se eller uppleva.

En plats där det ofta blir många ”nej” är i affären. Och visst är det inte så konstigt, tänk vilka roliga möjligheter som döljer sig bakom en godispåse eller en ny leksak för vårt barn! Att fråga om man får köpa något i en affär eller åka den roliga karusellen utanför är ju egentligen inte så konstigt, sett ur ditt barns perspektiv.

Se också: Så får du far och morföräldrar att följa dina regler

Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnenBrand logo
Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnen

Barn som vill köpa allt – 10 smarta fraser

För att slippa tjata och använda precis hela arsenalen av nej-ord, kan man som förälder behöver några fraser och strategier bakom örat där i mataffären.

Annons

Kanske funkar det bra för dig att hitta en lite mer konstruktiv och positiv med de här enkla fraserna? På köpet får både du och ditt barn ett skönare handlings-häng!

Läs och testa!

1. Formulera om till något positivt

Beteendevetaren Paulina Gunnardo har tidigare delat med sig av smarta tips kring positiv omformulering. Metoden går ut på att formulera oss mer jakande, och ge barn alternativ när vi säger nej till något. Det gör tillvaron lite skönare för både barn och vuxen. Ett tips kan till exempel vara att redan innan vi går in i mataffären säga:

  • Här inne finns sånt där gott godis men idag ska vi köpa ost, bröd och frukt. På lördag kommer vi gå hit och köpa godis.

En annan fras när ditt barn ber om något väl inne i affären kan, i samma anda, vara:

  • Vi kan inte köpa den för den är för dyr, men vad sägs om att vi går hem och gör ett mellanmål hemma?

Eller om det handlar om godis:

  • Vi kan inte köpa godis idag för det är inte godisdag. Men kom ihåg det till lördag, så köper vi det då.

Eller om det handlar om att få åka karusell på torget:

  • Idag hinner vi inte åka den. Men vi försöker planera in att göra det en annan dag.

En bra grundregel kan vara att ge ditt argument först och sen berätta om du kommer tillåta köpet eller inte.

2. Ge ditt barn uppmärksamhet och bekräftelse för andra saker

Ibland handlar det om något annat när ditt barn vill ha något. Kanske att hon eller han inte känner sig sedd just i den här stunden. Först och främst, när man handlar är det mycket att tänka på och givetvis helt normalt om man inte har sitt fulla fokus på barnet, utan på att få ner varor i vagnen och komma därifrån. HELT naturligt.

Annons

Men om du märker att frågorna om att få saker i affären blir väldigt många kan det hjälpa att visa barnet att du lyssnar på andra sätt, än att säga ja till något barnet ber om att få.

Till exempel kan du fokusera på hur barnet pratar och ta bort fokus från fråge-beteendet:

  • Vad bra att du sa frågan med snäll röst och inte skrek när jag var långt bort.
  • Vad bra vi har löst den här handlingen ihop hittills!
  • Jag blev glad när du sa ”Okej” innan när du frågade och jag sa nej.

Exempelvis kan man sen lägga till någon av fraserna från punkt 1 här ovan.

Det kan också handla om att du visar att du förstår ditt barns känslor, och ser att ditt barn har det jobbigt:

  • Jag ser att du vill ha många saker här inne och det måste vara jobbigt för dig. Det kan vara svårt när man vill ha saker och jag fortsätter säga nej. Jag förstår det.

Här visar du bara enkelt att du ser vad som händer hos ditt barn och ger några alternativ till hur det kan upplevas, utan att springa in i en diskussion där du måste ha de rätta svaren på hur situationen känns för ditt barn.

3. Önskelistan eller sparbössan

En till strategi är att be barnet önska sig det han eller hon ser i affären när det är födelsedag. Visa att du skriver upp saken på en lista i din telefon eller ha en papperslista hemma i köket:

  • Jamen, vilken rolig traktor. Den förstår jag att du vill ha! Ska du skriva upp den på önskelistan när du kommer hem?

Om ditt barn är äldre kan det också vara idé att börja med veckopeng och eget ansvar över små inköp. Titta tillsammans på vad saken kostar och fundera på hur lång tid det är kvar tills ditt barn kan köpa den:

  • Åh, ja den vore ju kul att ha. Hur långt är det kvar innan du kan köpa den om man kollar priset? Jag hjälper dig att räkna ut när du kan köpa den.

Foto: TT

Källor: Paulina Gunnardo/Motherhood, Respectful parenting, Money Prodigy

SE OCKSÅ: Se hur ni blir av med tjatet hemmaBrand logo
SE OCKSÅ: Se hur ni blir av med tjatet hemma
Annons