Barn som har vinterkräksjuka? Här är 5 saker att tänka på
Vissa barn kan ha oturen att få magsjuka varje säsong, medan andra drabbas mer sällan. Oavsett om det är ett magvirus eller vinterkräksjuka kan det vara riktigt jobbigt – både för barn och förälder.
Kajsa Kaijser är barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. De här 5 sakerna vill hon att du ska veta när det gäller vinterkräksjuka hos barn.
Se också: Barnläkaren svarar på frågor om bebisens mage
Barnläkaren: 5 saker jag vill att du ska veta om vinterkräksjuka
Vad är viktigt att tänka på vid kräksjuka? Barnläkaren Kajsa Kaijser tipsar!
1. Den smittar lätt – men går snabbt om
Vinterkräksjukan, eller Caliciviruset som det heter, är väldigt smittsamt. En enda droppe kräk kan innehålla miljontals virus och det räcker med några få partiklar för att du eller ditt barn ska bli sjuk. Det som kännetecknar vinterkräksjukan är att alla symtom kommer väldigt snabbt. På under några timmar kräks barnet häftigt, kan få ont i magen och kroppen, diarréer, huvudvärk och feber. Det som är bra är att sjukdomen oftast läker av sig själv, och inom ett par dygn känner barnet sig bättre.
2. Prioritera vätska
När barn drabbas av kräksjuka eller diarré tappar de ofta lusten för att äta och dricka. Men för små barn är det just vätska som är extra viktigt. För att vara säker på att barnet får i sig salter och andra nödvändiga ämnen kan du erbjuda vätskeersättning. Låt barnet dricka små mängder med sugrör eller ge små mängder med sked, det är bra om magen får vänja sig försiktigt.
Hur vet jag att mitt barn har vätskebrist?
Är du orolig över att ditt barn ska ha vätskebrist? Här är symtom att hålla koll på!
– Barnet är trött och hängigt.
– Barnet kissar inte eller orkar inte äta.
– Barnet har en gråblek hud och mörka ringar under ögonen.
– Barnet har gått ner i vikt.
– Det kommer inga tårar när barnet gråter.
4. Vänta med maten
När ditt barn är sjuk är det vätska och vätskeersättning som är viktigast, och när det gäller maten kan du tänka så här: Om barnet är sugen och magen känns okej kan hen äta små mängder ”snäll” mat så som ris, pasta eller vitt bröd. Undvik att ge sådant som är svårsmält, det vill säga mat som är stark, fet eller sur.
När det gäller ammande eller flaskmatande bebisar kan du fortsätta att mata mellan kräkningarna. Dock kan det vara bra att barnet inte äter för mycket åt gången, hellre ofta men mindre mjölk. Vill bebisen inte ta bröstet eller flaskan, testa att ge mjölken med en liten spruta som du kan köpa på apoteket.
4. Handhygienen är A och O
Under kräksäsongen, när det är många kompisar i skolor och förskolor som blivit sjuka, är det lätt att syskon tar med sig smittan hem. Därför är det extra viktigt med god handhygien. Försök få till en rutin där du och barnen tvättar händerna tillsammans när ni kommit hem. Använd tvål och ljummet vatten, och se till att tvätta tillräckligt noga och länge. Har barnen dåligt tålamod? Testa att sjunga en sång under tiden – då kan du vara säker på att även den minsta handen blir ren.
5. Var förberedd
Vinterkräksjukan kommer ofta som ett brev på posten, därför kan det vara bra att ha ett litet kit där du vet att allt som behövs finns. Med vätskeersättning för barn, handskar, kanske ett munskydd, soppåsar och adekvat rengöring är du väl förberedd när detta smittsamma virus hälsar på.
Foto: TT