Magsjuka hos barn – vad ska man äta och hur behandlar man?
Även om magsjuka som vinterkräksjuka, maginfluensa eller andra virus hos barn kan kännas obehaglig för både barnet och dig som förälder är det nästan alltid ofarligt.
Se också: Motherhoods bästa tips för att orka vab
Symptomen man känner igen hos magsjukor är kräkningar och diarré. Några av de viktiga sakerna att tänka på när ditt barn har någon typ av magsjuka är att han eller hon fortsätter få i sig vätska och att ni söker hjälp om symtomen på listan längre ner i den här artikeln stämmer.
Läs vidare så förklarar vi när det är dags att söka vård och hur ditt barn helst ska äta under och efter magsjukan.
Barn som kräks och har diarré – oftast ofarligt
Barn kan bli smittade av magsjuka på flera sätt. Till exempel om det finns bakterier i vattnet, om man varit nära någon som är smittad eller om man ätit mat som hanterats av en smittad person.
Oftast är det helt ofarligt. De vanligaste symtomen på magsjuka är kränkningar, diarré, feber, trötthet och att ha ont i magen eller vara illamående. Man blir oftast av med kräksjukan genom att bara vila och äta/dricka enligt råden nedan.
Om de handlar om kräkningar brukar dessa gå över efter ungefär ett dygn medan diarré kan finnas kvar upp till en vecka.
Men när ska man söka vård om mitt barn är magsjukt då?
Jo dels ska du vara uppmärksam på om ditt barn blir av med så mycket vätska så att hen får vätskebrist, speciellt när det är ett barn under två år som är sjukt. Ring vårdcentralen eller 1177 om du misstänker det.
Andra symptom som pekar på att du ska kontakta vårdcentralen eller 1177 är om:
- Barnet inte blir bättre efter 24 timmar
- Det handlar om ett litet barn, mindre än 6 månader
- Barnet har en kronisk sjukdom och du är osäker på om vård behövs
- Ditt barn är friskt men bajset är löst i över två veckor efter att magsjukan är över
Sänk febern
Det är viktigt att få ner febern. Lägre kroppstemperatur minskar vätskebehovet och gör det enklare att få i barnet vätska. Receptfria febernedsättande läkemedel som paracetamol (Alvedon/Panodil) eller Ibuprofen (Ipren) går bra att ge till barn över 6 månader, vid yngre ålder rådgör först med 1177.
Det finns också några mer akuta tillstånd då du behöver kontakta en vårdcentral, akuten eller annan jouröppen mottagning på direkten. Då handlar det om att barnet har diarré och/eller kräkningar och samtidigt ett eller flera av följande:
- Barnet får inte i sig någon vätska alls eller kissar mycket mindre än hen brukar
- Bajset eller kräkningarna innehåller blod
- Barnet har väldigt ont i magen, smärtan går inte över eller blir till och med värre
- Ditt barn är trött och helt ointresserad av omgivningen
Vad ska barn äta under magsjuka?
Under magsjukan är det som sagt viktigaste att försöka få i ditt barn vatten och vätskeersättning. Erbjud direkt dricka efter att barnet kräkts eller haft diarré.
Vätska ofta – och lite i taget – är bäst för att undvika att kräkningarna ska komma direkt igen. Isglass kan vara ett bra komplement till vätska och vätskeersättning om barnet är trött på helt flytande dryck.
Även saftsoppa, saft (ej light, det kan trigga magsjukan), avslagen läsk (ej light) eller te med socker kan vara bra variation.
Om du ammar du försöka fortsätta med det i små mängder och ofta – även om bebisen fortsätter kräkas. Testa att pumpa och ge vätskan på sked om barnet inte vill ta bröstet.
När barnet vill börja äta lite är det bra att inte ge för fiberrik mat som frukt exempelvis. Även fullkorn kan är bra att undvika.
Testa istället med små portioner av exempelvis morotssoppa. Annan snäll mat för magen är kyckling, ris, vitt bröd och kokt fisk.
Vad ska barn äta efter magsjuka?
När barnet börjar bli sugen på mat igen kan hen få äta det han eller hon är sugen på, men gärna med snälla tillagningssätt och i mycket små portioner till att börja med. Följande är bra att börja med:
- Kokt ris
- Kyckling
- Kokt fisk bra
- Skorpor och kex
- Buljong
- Salta pinnar.
Källor: 1177, Maginfluensa.se, Måbra
Foto: TT