En del av

Aktiviteter för barn – så hittar ni rätt för ditt barns ålder

15 sep, 2021
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
barn aktiviteter
Aktiviteter för barn kan kännas lite som en djungel för dig som förälder. När är det lagom att börja med en aktivitet? Hur många fritidsaktiviteter är det lagom att ha och när börjar man med mer seriösa lagidrotter? Här svarar vi på några vanliga frågor.
Annons

En aktivitet för ditt barn betyder ett roligt sammanhang och bra tillfällen för motion och kompishäng. Det ger ditt barn en fin fritid och fyller tiden med något som utvecklar både motorik och sinnen.

Kanske vill ni börja på en aktivitet redan när ditt barn är riktigt litet?

Här listar vi vilka aktiviteter som är lagom för olika åldrar och andra frågor som är bra att tänka på!

Se också: Så hjälper du barn som inte har några vänner

Så hjälper du barn som inte har några vännerBrand logo
Så hjälper du barn som inte har några vänner

När kan barn börja med aktiviteter?

Man kan börja med aktiviteter redan med en liten bebis. Det kan både vara skönt både för dig som förälder att komma iväg och träffa andra föräldrar, men också bidra till ditt barns utveckling på olika sätt. Det första man brukar testa är till exempel öppna förskolan eller babysim.

Annons

Hur många aktiviteter är lagom för barn?

Det här är väldigt individuellt och beror såklart på ditt barns ålder. I takt med att barn blir äldre och en exempelvis idrott blir mer avancerad brukar antalet träningar per vecka för varje aktivitet bli fler. Likadant kan det vara om ditt barn till exempel spelar ett instrument.

En viktig aspekt är att aktiviteterna ska kännas lustfyllda och utövas med glädje för ditt barn.

barns som spelar fotboll m

Du kan också ta reda på vad olika aktiviteter kräver av dig som förälder. Du har delvis kanske en egen vilja att engagera dig i ditt barns idrott, instrument eller liknande. Men i vissa fall kräver en aktivitet också tid av dig i form av skjutsning och hämtning, eller att följa med på träning, uppspelning eller match. Fundera hel enkelt på vad som är lagom både för dig och ditt barn.

Annons

I en intervju med SVT tipsar idrottsläkaren Klas Östberg om att det viktiga är att ditt barn får röra på sig. Det kan ske lika mycket via lek med vänner som på en träning.

– Ett barn i låg- eller mellanstadiet mår bra av att röra på sig varje dag men bör inte delta i organiserade idrotter mer än två till tre gånger i veckan, säger han.

Aktiviteter för barn – några saker att tänka på

Motherhood har samlat råd från flera experter som uttalat sig i media om bra saker du kan tänka på när ni väljer aktivitet:

  1. Motion är bra för ditt barns utveckling på väldigt många plan! Men viss träning betyder mycket stillastående och instruktioner för barn – därför kan lek vara lika mycket motion. Intensiv lek ger mer rörelse än att stå i kö till brännbollen eller ta emot en instruktion under flera minuter. Alltså: Kom ihåg att aktiviteter ni gör i egen regi kan vara lika bra ur rörelseaspekten.
  2. Att planera in och testa på många aktiviteter kommer ibland från en ängslighet att ditt barn ska utvecklas i rätt takt. Inte heller är social press om att en uppbokad kalender är eftersträvansvärt ovanligt. Tänk efter på riktigt vad och hur mycket som passar för er familj!
  3. Var lyhörd för ditt barns önskemål. Bara för att du (och resten av bygden) gillar ishockey behöver inte ditt barn göra det. Checka av så att det fortfarande är kul och lustfyllt då och då. Det gäller även för om ditt barn spelar ett instrument. Samtidigt: är ditt barn väldigt fortfarande litet? Då kanske det är svårt att inse att en aktivitet är roligare än till exempel skärmen. En lagom knuff i ryggen under en första tid behöver därför inte vara fel.
  4. Det är helt okej att säga nej om ditt barn vill delta i väldigt många aktiviteter så länge hen får vara med och bestämma en del. Du som vuxen kan ibland behöva hjälpa ditt barn att sätta gränser.

Nedan listar vi några vanliga aktiviteter och ungefär i vilka åldrar man börjar med dem.

Aktiviteter för barn 0-3 år

Öppna förskolan

På öppna förskolan brukar man få gå tills dess att barnet är 5 år. Kolla vad som gäller i ditt bostadsområde eller kommun. Sångstunder och annat umgänge brukar vara uppdelat efter ålder på ditt barn. Ett kul sätt även för dig som förälder och föräldraledig att träffa andra.

Annons

Babysim

Babysim vänjer barnet vid vatten tidigt och ökar ditt barns trygghet och glädje för vatten. Detta brukar vara för barn mellan ungefär 3 månader - 1 år. Därefter finns aktiviteter i badhuset anpassade även för äldre barn.

Aktiviteter för barn från 3 år

Barngymnastik och dans

I den här åldern brukar barn kunna börja i gympa och lek eller grupper som fokuserar på dans och rytmik. Superbra för att öva både motorik, balans och få röra på sig!

Lek och plaskaktiviteter på badhuset

Det går också att fortsätta med aktiviteter på badhuset. Lek och förberedelser för att lära sig simma är några inslag som brukar finnas i lek- och plasken. Dessutom får ditt barn öva på att träffa andra barn och bli mer självständig.

Aktiviteter för barn över 5 år

Från fem år startar de flesta idrotter och ditt barn brukar få möjlighet att prova på olika musikinstrument inom din kommun. Nu kan man alltså börja knattelag och lekfull träning inom de flesta sporter och aktiviteter, som handboll, fotboll, innebandy, hockey, badminton, gymnastik eller tennis. Till och med motocross och liknande kan man börja redan som väldigt liten. Träningarna brukar fortsatt ha betoning på lek, att få in bollkänsla och ha kul med andra barn.

Vill ni testa musikinstrument brukar många kommuner låta barn testa på en mängd instrument under skoltid i F-klassen eller första klass, för att sedan bestämma om man fastnat för något lite extra.

barn som går i gymnastik som aktivitet

Aktiviteter för barn över 8-10 år

Vissa aktiviteter kan barn börja först något senare. Exempel på sådana kan vara scouterna, juniorgolf eller segling. Kolla upp vad som gäller där ni bor om du misstänker att aktiviteten ni är sugna på faller under den här kategorin.

Källor: mama, SVT

Annons