En del av

Agnes Wold: ”Det är en myt att barn inte tål salt”

19 mar, 2021
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
agnes wold
Att barn och bebisar inte skulle tåla salt över huvud taget är en myt. Det säger läkaren Agnes Wold, som också avfärdar att föräldrar behöver laga separat och osaltat mat till bebisar.
Annons
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur RS-virus smittar bebisarBrand logo
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur RS-virus smittar bebisar

– Det finns absolut inget i hela den vetenskapliga litteraturen som säger att barns njurar inte tål salt. Utan det här är då en myt och den är extremt inhamrad, säger läkaren Agnes Wold i en intervju med Motherhood.

Givetvis ska barn, precis som vuxna, inte äta för mycket salt. Men föräldrar behöver inte laga mat separat till barnen som inte innehåller något salt, säger läkaren.

Barn har samma smakreceptorer som oss vuxna, och helt osaltat mat kan därför göra att deras smakupplevelser i längden inte blir goda – och att små barn som ska börja med mat därför vägrar, säger Wold.

– Det är ju väldigt äckligt med osaltad mat och barn har ju naturligtvis de här saltreceptorerna på tungan precis som vi har.

Annons

Hon poängterar dock att det myten startade i en oro som, till en början, var legitimerad.

– På tiden då man hade gamla bröstmjölksersättningar, före 60-talet, hade man inte lärt sig att anpassa och likna dem vid vår bröstmjölk, utan det var för mycket salt i. Man saltade som komjök ungefär. Och på den tiden var det nästan inga barn som ammade utan de flesta fick ersättning, säger Agnes Wold.

Barn som hade diarré och kräktes mycket förlorade mycket vätska, och drack de här barnen mycket av dåtidens modersmjölksersättningen var den mycket riktigt lite för salt, förklarar Agnes Wold vidare.

– Så deras blod blev lite för salt. Men det här var som sagt femtio år sedan och nuvarande bröstmjölksersättningar är ju inte sådana.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Nu tycker hon det är viktigt att föräldrar har rätt fakta, så att man inte lägger ner för mycket onödigt jobb på att laga mat som barnen varken behöver eller tycker är god.

– Utan om man bara lägger den idén åt sidan kan ju barnen äta samma som föräldrarna äter och då blir det ju väldigt mycket lättare att uppföda barn.

När barn börjat äta smakportioner kan man alltså ge dem samma mat som man själv äter.

– Att äta är ju dessutom socialt så barn ser ju om förälder äter och smackar och tycker det är jättegott. Då är det större chans att de blir intresserade av maten än om de stackars föräldrarna står och tillreder något helt smaklöst som ingen annan äter.

Foto: TT

Annons