En del av

10 vanliga frågor om allt som rör en bebis

07 maj, 2021
author Redaktionen Motherhood
Redaktionen Motherhood
BVC-sjuksköterskan Matilda Lindberg svarar på 10 vanliga frågor om allt som rör en bebis.
En unge, 100 frågor – och lika många svar. Vi bad Sveriges vassaste experter svara på de allra vanligaste googlingarna om barn och graviditet. Här svarar BVC-sjuksköterskan Matilda Lindberg på 10 vanliga frågor om allt som rör en bebis.
Annons
Se när barnsjuksköterska Matilda Lindberg svarar på frågor om hur man gör med en bebisBrand logo
Se när barnsjuksköterska Matilda Lindberg svarar på frågor om hur man gör med en bebis

När det kommer till frågor som rör bebisens första tid i livet är föräldrars främsta kontakt ofta en kompetent och klok BVC-sjuksköterska. Frågorna kan handla om allt mellan himmel och jord men vi på Motherhood tog reda på de allra vanligaste och lät BVC-sjuksköterskan Matilda Lindberg svara på 10 vanliga frågor om allt som rör en bebis. Allt från vad man behöver till hur ofta en bebis ska bada samt när det är dags att börja med rutiner!

Vad behöver man till en bebis?

– Framför allt behöver man tid. I materiell väg behövs kläder efter säsong, både kort-, och långärmade bodys och byxor. En liten mössa är bra, och föds barnet under vinterhalvåret är det bra att införskaffa något att ha på barnens händer. Sen är det bra att ha en vagn eller om man vill ha något bärhjälpmedel, en bärsjal eller en bärsele samt ett bildskydd om man planerat att åka bil. Sen gäller det att man funderar på var barnet ska sova? Är det så att man vill ha en egen säng, eller är det så att det räcker med ett babynest? Utöver det kan man självklart diskutera om man behöver ett skötbord eller om det räcker med en skötbädd eller en handduk? Det beror ju väldigt mycket på vad man vill och vad man har plats för. Småsaker som nagelfil och termometer för barn är bra att ha.

Annons

Hur ofta ska man bada en bebis?

– En till två gånger i veckan. Man behöver inte bada speciellt ofta eftersom vatten torkar ut huden.

Hur får man bebis att ta napp?

– Ett enkelt svar hade varit det bra, men det finns inte. Vissa barn tar nappen på en gång utan att man egentligen gör så mycket, medan andra barn aldrig vill ta nappen. Ju tidigare en napp introduceras ju lättare är det för barnet att ta den, men samtidigt brukar man säga att man vill ha en etablerad amning (om man önskar att amma) innan man introducerar napp, vilket gör att man ofta väntar. Ett tips om man önskar att sitt barn ska ta napp är att försöka röra nappen i munnen, knacka lätt på nappen, snurra runt den i små cirkelrörelser eller att man kan prova att ha några droppar av ersättning eller bröstmjölk på den. Det är bra att prova olika lägen: När barnet är trött, när barnet är argt, när barnet är glatt. På så sätt ger man barnet en chans att ta nappen i olika sinnesstämningar.

Annons

Hur mycket kläder behöver en bebis?

– Ungefär lika mycket kläder som du själv har på dig behöver ditt barn ha. På vintern är det många som menar att barn behöver ha mer kläder eftersom att de ligger i vagn, men det är viktigt att tänka att vagnen är som ett litet växthus. Det är väldigt skyddat mot kyla, särskilt om man har suffletten uppe. Med det sagt kan det räcka med body och ett par byxor i en overall. I antal uppsättningar är det beroende på hur många ”olyckor” det händer på en dag. Det kan komma kräkolyckor, bajsolyckor eller att man kanske bara vill byta för att det har skiftat i temperatur. Det är svårt att uppskatta mängd, men på ett ungefär omkring 5-10 uppsättningar.

Vad kostar en bebis per månad?

– Det är individuellt. Det beror på vad man vill köpa och hur mycket man vill lägga ner. Men man brukar ju säga att ett barn från 0 till 18 år kostar ungefär en och en halv miljon kronor. Det största utgiftsåret är det första året, då köper man dyrare saker så som vagn och bilstol. Kostnad för bara mat och blöjor och kläder ligger omkring 2000 kronor i månaden.

Annons

Hur länge måste man koka vatten till bebis?

– Enkla svaret till fyra månader. Efter fyra månader kan man ge vatten från kranen, i alla fall i Sverige.

När ska man börja borsta tänderna på sin bebis?

– Så fort första tanden har kommit upp. Så fort du ser det lilla vita kornet ska man börja borsta tänderna. Det görs lättast med en barntandborste och barntandkräm. Det handlar mest om att få in vanan och för att få in fluor i munnen.

När kan man börja med rutiner för sin bebis?

– Man brukar säga att barn förstår rutiner från ungefär fyra till fem månaders ålder. Sen kan man aldrig starta för tidigt med rutiner, för många föräldrar uppskattar också rutiner. Däremot kan man inte förvänta sig att sin bebis ska förstå rutiner förrän vid fyra till fem månaders ålder.

När ska bebis sova i eget rum?

– Vissa sover aldrig i eget rum och det går jättebra, medan andra sover i eget rum från start.

Hur väcker man en bebis?

– Det är individuellt. Om man vill tajma barns cykler, som är ungefär 45 minuter, är det oftast lättare att väcka ett barn efter 45 minuter och en halvtimme. Passar inte det inte och du behöver väcka ditt barn ändå är det bra att vara nära barnet så en trygg anknytningsperson är väldigt nära.

Annons