10 vanliga frågor om bebis mage
Hur ofta ska en bebis bajsa? Och varför bajsar bebis grönt bajs under en period?
Från det att alla frågor rör din egen gravidmage och barnet som knådas därinne, dröjer det inte lång tid tills dess att frågorna kretsar kring barnets mage. Magont, magknip och allt på som rör bebis och bajs! För helt plötsligt blir det helt naturligt att diskutera och fråga om färg, form, konsistens och ja, till och med doft på bajs.
Barnläkaren Kajsa Kaijser har svarat på de 10 vanligaste googlingarna om bebisens mage (och tillhörande bajs!). Håll tillgodo!
Min bebis har grönt bajs - varför?
– I fosterlivet sväljer bebisen fostervatten. Fostervatten, gamla hudceller och galla bland annat, packas i tarmen och blir mekonium; det tjärliknande bajs som bebisen bajsar ut efter födseln (eller ibland under förlossningen). När barnet sedan får mjölk, ändrar bajset stegvis färg från svart till gult med alla tänkbara nyanser däremellan. Alltså grönt bland annat. Bebisars bajs är oftast gult, men kan skifta mot grönt ibland, i synnerhet vid infektioner. Det är okej.
Hur ofta ska en bebis bajsa?
– Nyfödda barn bajsar olika ofta, men i genomsnitt fem gånger om dygnet och de flesta bajsar tätare de första veckorna. Ungefär hälften av alla bebisar bajsar mindre än fyra gånger per dag och hälften bajsar mer än det. Så länge barnet verkar må bra och inte har svårt att bajsa spelar det ingen roll hur ofta den bajsar. Generellt bajsar helammade barn oftare än barn som får bröstmjölksersättning.
Hur ofta kissar en nyfödd bebis?
– En nyfödd bebis kissar ungefär en gång i timmen eftersom de har inte så stor blåsa. Bebisens blåsa är ungefär 30 milliliter stor när de föds, och blir sedan successivt större. De kissar inte heller lika mycket varje gång. Däremot ska man vara uppmärksam på att det inte går många timmar utan att barnet kissar när de är sjuka eller man försöker få igång amningen, då kan det vara ett tecken på uttorkning eller att barnet inte får i sig mjölk.
Kan bebis äta trots magont?
– Bebisar kan äta fast att de har magknip. En del barn är lite för ivriga och sväljer mycket luft när de äter och får gaser i magen. Eftersom själva sugandet (på bröst, napp, flaska) är lugnande för en bebis så suger de ofta mer intensivt när de är lite stressade. Det gör att de lite kontraproduktivt kan äta ännu mer även om de skulle behöva pausa lite med maten när de har ont i magen. Belastningen på mag- och tarmfunktionen är stor när man är nyfödd, de växer ju så det knakar, det är inte att undra på om det blir lite jobbigt ibland.
När slutar en bebis kräkas?
– Bebisar, i synnerhet i nyföddhetsperioden, kräks lättare än större barn och det beror framförallt på att de har en outvecklad magmun. Magmunnen är en ringformad muskel som förmår att stänga till magsäcken så att föda inte bara kan åka fritt upp i matstrupen igen. Den funktionen är inte fullt utvecklad hos bebisar, utan den förbättras under hela första levnadsåret. De flesta bebisar slutar kräkas när de närmar sig året. Ofta hjälper det att rapa bebisen, så att inte luft trycker på också.
Hur vet man om bebis har ont i magen?
– Jag tror att vi inte alltid vet att bebisen faktiskt har ont i magen, men vi utgår oftast från att ett barn som skriker har ont i magen. Bebisar visar smärta genom att, förutom att skrika, knyta händerna så nagelbäddarna vitnar, rynka pannan och knipa med ögonen. De kan också dra upp benen mot magen när de har magknip och ibland kan man höra att de krystar och kanske kommer det en prutt. Eftersom tarmen hos en nyfödd går på högvarv, så är det rimligt att tro att det är det. Andra obehag kan man oftast lista ut och åtgärda, men magknip är lite det som kvarstår.
Hur kan jag lindra bebisens magont?
– Det är svårt att lindra en bebis magont. Man kan försöka klura på om barnet äter för snabbt, om den ska äta mindre och oftare, om man ska rapa dem mer, om de sväljer för mycket luft vid flaskan eller om de är lite förstoppade. Men i stunden kan man inte göra så mycket, mest vyssja, kanske massera lite och försöka härbärgera sin egen frustration så att man orkar vara där för bebisen.
Bebisar som har kolik är det i princip omöjligt att trösta. Då är det viktigt att hjälpas åt och se till att man får gå ifrån ibland. Magknip är en svår smärta att stilla hos alla storlekar på människor.
Hur länge har en bebis magknip?
– Bebisars kroppar är nästan som en enda stor tarm som jobbar för att hjärnan ska växa. De äter och växer i proportioner som blir helt absurda om man skulle räkna upp det i vuxen storlek (testa!). De ska äta, hantera maten och bajsa för att växa och de växer något så kolossalt i början, och den belastningen som det är på den lilla magen, som har lite omogen peristaltik (tarmens rörelser) är helt enorm. Det är klart att de får alla möjliga besvär. De är hungriga, slukar mat, får knip, de rapar, kräks, pruttar, bajsar och äter lite till i en enda härlig 24/7 magkarusell. Med tiden lugnar det ner sig, och de börjar också få mer tydliga måltider och plötsligt är det dags för riktig mat. Då brukar magen också bli lite långsammare. Det är framförallt de första månaderna som det är så extremt med ätandet och tillväxten och då omognaden är som störst.
Min bebis är förstoppad – vad kan jag göra?
– Om en bebis verkar förstoppad måste man skilja på om de ammar helt eller delvis eller om de får ersättning. Barn som ammar kan också bli tröga i magen men det brukar aldrig blir något jättestort problem. Då kan man ofta ta det lite lugnt och se om det inte löser sig – bokstavligt talat. Men om bebisen helt eller delvis äter ersättning, är tendensen att bli förstoppad mycket större och liksom risken för en svårare förstoppning. Det man kan göra är att massera lite och gympa lite med benen. Vi läkare ger också lavemang till bebisar och det kanske man inte känner sig bekväm med att göra första gången själv, men det kan man göra. Det innebär att man sprutar upp en vätska i ändtarmen som stimulerar tarmen att bajsa. Men framförallt kan man behöva se över vad man ger bebisen för mat och om den behöver ha förstoppningsmedicin (till exempel Laktulos).
När börjar bebisen bajsa mindre?
– I början av livet, precis när man fått igång magen, amningen eller flaskmatningen så bajsar barn väldigt ofta, därefter lugnar det ner sig. Barn äter också mindre ofta med tiden, så jag skulle säga att det är de första veckorna eller första månaden, som bebisar bajsar så där väldigt ofta. I början tycker man ju att: “Ska det vara så här mycket blöjor så kommer jag bli ruinerad och rumpan kommer gå sönder!” Men det är verkligen i början och framförallt för helammande barn.