Äta framför tv:n med barn – bra eller dåligt? Så säger forskningen!
De flesta föräldrar använder skärmen och tv:n då och då för att få ihop vardagen. När vi behöver lite lugn och ro, en stund till att dammsuga eller om vi bara behöver sysselsätta barnen en stund.
Se också: Därför är närvarande föräldrar så bra för utvecklingen
På Motherhoods facebook-sida var det nyligen några föräldrar som pratade om hur man äter på kvällen: vid matbordet eller framför tv:n. Många föräldrar efterlyste mer nyans kring fenomenet att äta framför tv:n. Någon berättade att det hjälpte sonen som hade en NPF-diagnos, en annan att det avledde uppmärksamheten från grönsakerna som barnet annars vägrade äta.
Andra skrev istället att de så långt som möjligt försökte äta tillsammans vid bordet även om det ibland var utmanande att samla alla i lugn och ro.
Är det dåligt för barn att äta framför tv:n?
Så vad säger egentligen forskningen om att äta framför tv:n med barn – kan det finnas stunder då det faktiskt är bra?
– Nej, om man ska titta på vetenskapen finns faktiskt ingen forskning som säger att det är bra. Forskningen säger snarare att det bästa är att sitta ner och äta tillsammans vi matbordet. Skärmen funkar som en kortsiktig lösning för en del familjer men i längden är det ingen bra lösning på matsituationen, säger Paulina Nowicka som är professor i kostvetenskap och har forskat på skärmtid och barns matvanor.
Paulina Nowicka har bland annat jobbat med att leda stödgrupper för föräldrar till barn med övervikt. Hon vittnar om att du absolut inte är ensam som förälder om du ibland tar till tv:n som verktyg för att stöka över ditt barns ätande.
Ofta, är hennes erfarenhet, använder föräldrar tv:n som avledare för att hjälpa barnet att äta överhuvudtaget – eller för att äta sådant vi vill att barnet ska äta. Till exempel grönsaker.
– Andra använder tv:n för att ge sitt barn med till exempel ADHD-diagnos eller autism avledning från maten, som barnet annars inte vill äta upp, säger hon och fortsätter:
– Och det är absolut inte meningen att vara skuldbeläggande men att äta tillsammans vid matbordet kommer med otroligt många fördelar. Och tvärtom är det inte så bra att äta framför tv:n av flera anledningar.
Förlorad mättnadssignal en av nackdelarna
Några nackdelar med att ta med sig maten till tv:n är att våra barn får svårare att lära sig känna mättnadskänsla, förklarar hon.
– Det är en jätteviktig del i detta. Att om man tittar på tv eller sitter framför en skärm, har man inte samma förmåga att känna av mättnad. Barnet kommer inte lära sig att känna känslan i kroppen att ”nu vill jag inte äta mer, nu är jag mätt och det räcker”.
Man fortsätter äta upp allt det som föräldern lagt på tallriken, eftersom man är upptagen med skärmen.
– Att lära sig känna i kroppen hur hunger och mättnad känns är viktigt för hälsan hela livet, därför är det bra om man får tillräckligt med närvaro för att lära sig känna det redan tidig, förklarar professorn.
Matkonflikter orsak till att vi väljer skärmen
Så hur kommer man runt problemet att skärmen hjälper till när barnen inte gillar maten?
Jo, barn som är petiga med smaker kan man faktiskt också hjälpa bättre genom att inte avleda med en skärm, menar Paulina:
– Det främsta målet för många föräldrar är bara att maten ska ätas upp. Man sätter inte som prioritet att ha en stund tillsammans, eller att lära sig om nya smaker i maten. Och när det bara handlar om att äta upp kan det bli en konfliktfylld situation vid måltiden, speciellt om barnet är inne i en period då han eller hon är mer kräsen. Men då är det långsiktigt bättre att ta tag i det grundläggande problemet än att avleda den här konflikten med skärmen.
Många känner nog igen sig i det. Hur ska man göra för att bli av med konflikten i grunden?
– Jag skulle säga att barnet kan lära sig att gilla mat som man är ovan vid, och/eller som föräldern vill att barnet ska testa. De allra flesta barn går igenom en utvecklingsperiod där de inte vill testa ny mat, eller skeptisk även mot mat man känner igen. Det är fullt normalt! Men om man avfärdar uppmärksamhet från maten med hjälp av skärmen då så kommer barnen aldrig lära sig, säger hon och fortsätter:
– Vissa är mer kräsna än andra, givetvis. Speciellt kan man kanske känna igen det om man har barn med adhd-problematik eller ett barn som är på autismspektrat. Men även här är det ingen bra lösning med skärm, utan den långsiktiga lösningen är att göra maten roligare och mer intressant för barnet.
Paulina Nowicka tipsar om flera saker du kan göra:
- Det är bra med delmål" Börja med en tugga av grönsaken ditt barn känner sig skeptisk till. Var närvarande, beröm och uppmuntra!
- På samma sätt kan du testa att lägga en grönsak på tallriken som barnet är mindre förtjust i, tillsammans med sådant du vet att barnet gillar. Nästa gång testar du två grönsaker. Och så vidare.
- Involvera större barn i matlagningen. Det är roligare att äta om man varit med och vet hur maten blev till.
- Gör maten roligare. Till små barn kan man till exempel skära grönsaker roligt!
- Ha inte bråttom när ni äter. Försök skapa en lugn stund som inte präglas av stress för att maten ska bli uppäten, utan hellre en stund då ni utforskar och är nyfikna på maten och smakerna.
”Det finaste vi kan ge”
Ytterligare en fördel med att äta tillsammans vid bordet är att du lär barnet uppskatta mat och nya smaker även senare i livet. Forskning visar nämligen att barn som ätit tillsammans med familjen vid matbordet är mer benägna att testa ny mat även när de är äldre.
Och mat och smaker är ju faktiskt något otroligt, menar Paulina.
– Det finaste vi kan ge vår barn är att upptäcka olika sensoriska smaker. Att lära dem att tugga, känna och se texturer på maten. Att vi verkligen njuter av maten och stannar i upplevelsen!
Kort sagt:
Att äta tillsammans utan skärm:
Hjälper barnet att lära känna sin mättnadskänsla
Ger barnet mer nyfikenhet och glädje till mat och smaker både nu (det går att öva på att gilla maten!) och senare i livet
Ger barnet och dig/familjen möjlighet att umgås
Att äta vid tv:n
Gör det svårare att lära känna mättnadskänslan
Avleder barnet och minskar möjligheten att lära sig att gilla och utforska mat och smaker
Foto: TT