Samsovning – risker och fördelar med att sova tillsammans
Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn upp till tre månader sover säkrast i en egen säng, detta för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
Att lägga ifrån sig sitt nyfödda barn i en egen säng går helt mot många föräldrars instinkter. Även forskare hävdar att närheten till mamman under natten har en avgörande roll för anknytningen, barnets sömnmönster och utveckling. Samtidigt har vi Socialstyrelsens och Vårdguidens rekommendationer om att inte sova tillsammans med ett spädbarn att ta hänsyn till. Så hur ska man som nybliven förälder tänka?
Är det farligt att samsova?
Risken att man som förälder skulle lägga sig på sitt barn i sömnen är i princip obefintlig, så länge föräldern inte är alkohol- eller drogpåverkad. Vad som däremot är viktigt är att barnets ansikte är fritt, att hen är lagom varm och kan röra sig. Sover barnet med en eller två föräldrar kan sängkläder av misstag hamna över barnets ansikte och begränsa andningen. Risken för att barnets sovläge ändras från rygg till mage är också högre. Ur den aspekten är det säkrare för barnet att sova i egen säng, alternativt högst upp vid förälderns huvudände under de första tre månaderna.
Säker samsovning – så funkar det
Någon som skrivit och debatterar samsovning flitigt är barnmorskan och influencern Asabea Britton. Hon förespråkar ”säker samsovning”: att man visst kan sova med sitt nyfödda barn, bara man gör det under säkra former.
– Har man barn som vill amma minst varje timme nattetid och inte tar napp kan rekommendationen om egen säng vara ett stort dilemma. Så var det när min första son var nyfödd. När jag gav upp idéen att han skulle sova själv, efter att ha läst på om säker samsovning, så blev det som en helt ny värld och hela familjen fick sova så mycket bättre – tillsammans, säger Asabea.
Fördelarna med att sova tillsammans är förutom närheten till bebisen, möjligheten att amma utan att behöva kliva upp ur sängen varje gång. För många mammor underlättar det första tiden med ett nyfött barn avsevärt. Det kan i sin tur göra att mamman slappnar av mer och att amningen därför går smidigare.
Här är råden för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd om man väljer att samsova med sitt spädbarn:
- Ha inga täcken, kuddar, filtar eller annat som kan hamna över bebisen ansikte och luftvägar nära bebisen.
- Se till att barnet ligger så att han/hon inte kan ramla ur sängen eller fasta mellan madrassen och väggen.
- Om möjligt låt barnet somna på rygg.
- Se till att ni har en lagom temperatur hemma (16-20 grader cirka) inte för varmt eller för kallt, en bebis som blir för varm har större risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.
- Barnet ska sova på en fast och platt yta alltså inte i soffan eller fåtölj.
- Amma om du kan och vill!
- Socialstyrelsen rekommenderar tröstnapp då studier har kopplat det till en minskad risk för plötslig spädbarnsdöd.
Sova med äldre barn
Många familjer sover med sina barn långt upp i skolåldern. Trivs man med det upplägget och alla sover bra finns ingen anledning att ändra på det. Det kan också vara så att barn i perioder har behov av att sova med en vuxen. Ett sätt att göra samsovningen enklare med äldre barn är att ha en extra madrass redo i föräldrarnas sovrum.
Foto: TT
Källa: 1177 och Socialstyrelsen