Luftvägsinfektioner och RS-virus ökar i höst
Många fler barn än vanligt den här tiden på året är såpass sjuka att de måste få akutvård, rapporterar Aftonbladet.
Barnakuterna i storstäderna som tidningen pratar med säger att det är framförallt fler fall av RS-virus, men även andra luftvägsinfektioner som spridit sig i början av hösten.
Motherhood har tidigare rapporterat att antalet fall av RS-virus blivit fler än vanligt som en effekt av coronapandemin. När vi hållit bättre hygien och barn i mindre utsträcknig utsatts för olika virus under pandemin har kurvan av antalet fall tryckts ner. Men nu ökar alltså fallen av både RS-virus och andra luftvägsinfektioner igen med extra kraft, eftersom barnens immunförsvar varit så skyddade.
Se också: Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna
De flesta patienterna på barnakutavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala – som också har ovanligt många patienter – är unga. Majoriteten är under ett år, enligt Ulrika Bäckman, sektionschef för den akuta barnsjukvården.
– Barninfektionsavdelningen är fullbelagd och många barn som söker på akutmottagningarna har luftvägsbesvär och andningsbesvär. Inte bara RS-virus utan flera andra luftvägsvirus är i omlopp, och vi har även några inlagda fall av virusmagsjuka. Det har vi nästan inte sett under pandemin, säger Ulrika Tinghäll Nilsson, sektionschef för barnmedicin vid Skånes universitetssjukhus till Aftonbladet.
Även på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker barnläkarna det högre trycket på barnakutavdelningen. Här har man ovanligt många patienter och majoriteten har ännu inte fyllt ett år. Virussjukdomarna är inte allvarligare än vanligt, säger Ulrika Bäckman, sektionschef för den akuta barnsjukvården, till Aftonbladet, däremot är antalet fall fler.
Frågar länder som ligger före
En oro för akut- och infektionsavdelningarna är nu hur man ska räkna ut fördelningen av resurserna.
En anledning till att fler föräldrar väljer att åka med sina barn till akuten är också att trycket är extra högt på 1177 under coronapandemin, och därför väljer fler föräldrar den direkta vägen till akuten.
– Det är jättesvårt att prognostisera, vi försöker kommunicera med kollegor ute i världen som kanske ligger lite före i epidemin. Vi försöker förbereda oss och arbetar på att öppna fler vårdplatser om vi får en tidig topp, säger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens till Aftonbladet.
Samtidig kraftig vab-topp
Samtidigt som fler barn än vanligt läggs in, har vabbandet ökat kraftigt den senaste veckan, rapporterar SVT.
– Det är bland de högsta nivåerna vi har sett för den här årstiden, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i Morgonstudion.
Toppen under vecka 35 när det kom in nästan 113 000 vab-anmälningar till myndigheten liknar bara toppen som var förra året vid samma tid. Siffrorna är inte ett rekord, men uppe på bland de högsta nivåerna historiskt.
En förklaring är att barnen, som sagt, är extra exponerade för virus efter året med restriktioner – och att vårt beteende förändrats när det handlar om vab. Fler väljer att stanna hemma även med ett barn som bara är lite snuvigt, tror Niklas Löfgren.
Källor: Aftonbladet, SVT