5 sätt att använda positivt föräldraskap i verkliga livet
Ni är på lekparken och ditt barn har livets roligaste stund. När det är dags att gå hem säger du till. Mini gnäller och vägrar. Du försöker ditt bästa men till slut har du av bara farten sagt till på skarpen att favoritleksaken ryker om hon eller han inte kommer nu.
Kanske har du också känt dig lite misslyckad när man till slut rullar vagnen hemåt efter konflikt och bråk som dessa? Som förälder måste vi påminna om oss att vi SÅKLART alltid gör vårt bästa. Du är verkligen inte ensam om att brottas med flera situationer likt denna – varje dag!
Se också – 7 saker alla borde säga till sina barn
Men kanske är du sugen på att testa en ny, lite lugnare, approach nästa gång ni står i en knivig vardagssituation?
Positivt föräldraskap – så funkar det
Det finns många föräldrastilar där ute – och ingen kanske helt komplett. Men vill du testa en som fokuserar på mer närvaro, empati och lugn i en vardagssituation som denna kanske positivt föräldraskap skulle funka för er.
Grundstenen är att erbjuda ditt barn val och guidning snarare än att ställa krav och disciplinera. Berätta om förväntningar du har på barnet, och ge alternativ till lösningar.
Fira och uppmärksamma när barnet lyckas, så hjäper du honom eller henne att själv ta sig fram, hitta lösningar, och känna sig glad.
Teknikerna i positivt föräldraskap utgår också från att er relation bygger på respekt, empati och att lägga märket till känslor. Förhoppningen är att barnet på så vis får med sig sociala skills ut i nya situationer, både nu och senare i livet.
Slipp 5 vardagsbråk med förädraknepen
Är du nyfiken på att testa metoden – läs igenom de här 5 situationerna som tidningen Parents skriver om, och få konkreta förklaringar på hur du kan agera där och då.
1. När ni ska komma iväg hemifrån
Väskan är packad med essentials för dagen. Det enda som återstår är att ta sig ut genom dörren.
- När barnet vet vad som förväntas minskar du risken för han eller hon börjar göra saker du inte vill just nu. Så säg ”Om en liten stund ska vi åka iväg så du kan förbereda dig och ta på dig skorna redan nu”.
- Du behöver faktiskt inte vara övertydlig med tiden och berätta att det till exempel ”är 10 minuter kvar”, menar experter på positivt föräldraskap. Att barnet vet att det är ”en stund kvar” ger ofta en bra uppfattning om att det är dags att göra aktiviteten som krävs. I det här fallet att blir redo för att åka.
- Hjälp barnet att få egen makt och alternativ till att själv lyckas bli redo. Till exempel kan ni också testa att ha en korg vid dörren med smågrejer som ofta är viktiga för barnet att ha med sig. När det snart är dags att gå påminner du barnet om att gå och lägga sina grejer i väskan.
2. Ni ska lämna lekparken eller kompisen
Det är verkligen inte alltid enkelt, men en del av föräldraskapet innebär att berätta när ni måste avsluta något kul.
- Prata om förväntningarna på lekstunden redan innan, till exempel vad ni ska göra på lekparken eller hos kompisen och att ni kommer behöva gå därifrån när du säger till. Berätta att barnet kommer barnet behöva göra sig klar för att gå när du säger till.
- Om ditt barn ändå får det svårt när det är dags att byta aktivitet – visa att känslan är okej. Det är normalt att känna som barnet gör. Säg till exempel ”Jag vet att det är svårt att gå när du har kul, men nu är det dags”·
- Du kan också berätta att även du tycker det är tråkigt att avbryta något roligt men tyvärr är det något man måste göra i livet ibland.
3. Det är dags att lägga bort skärmen
Även när det kommer till att stänga ner Youtube eller dataspelet kan det handla om en jobbig övergång för mini.
- Testa även här att prata om förväntningarna i förtid. Diskutera hur lång tid barnet ska få använda skärmen innan ni sätter på den.
- Du kan också testa att låta barnet själv sätta en timer. När den ringer hjälper du till att föreslå en ny aktivitet. Säg till exempel: ”När du lagt paddan på laddning kan du gå och leka med X”.
4. När barnet inte vill sitta och äta
Rutiner, som frukost, middag eller kvällsmat kan vara hjälpsamma om du vill testa positivt föräldraskap eftersom de hjälper till att sätta förväntningar.
- Ge måltiden en tydlig roll under dagen! Till exempel kan du låta ditt barn hjälpa till med förberedelser eller avdukning. Om du dessutom kan försöka låta barnet göra det på sitt sätt och inte kontrollera för mycket hur han eller hon gör, så kommer ditt barn känna mening och syfte med att hjälpa till kring matstunden!
- Testa också att prata om varför er måltid är så viktig. Berätta att det är något kul och trevligt, och bra eftersom alla får äta och prata. Fråga vilken del av dagen ditt barn själv tycker är roligast och berätta när det är för dig. Det hjälper er att bygga relationen!
5. När ditt barn vill springa iväg på offentliga platser
Lägg upp er tur till mataffären eller en promenad på stan på ett sätt som gör att ditt barn har större chans att lyckas! Det här kan i grunden vara lite krävande miljöer för er.
- Säg till exempel ”Nu ska vi gå till affären. Det är viktigt att du är nära mig så att du är säker i trafiken”. Visa att du är glad och ser att barnet gör som du sagt när ni väl är ute. Säg till exempel ”Det är så bra att du går nära mig som vi pratade om. Jag visste att du skulle fixa det!”. Det kommer få mini att bli glad och känna sig sedd.
- Det är i grunden inget konstigt med att du vill reagera instinktivt när ditt barn springer iväg på offentliga platser. Vi reagerar ofta för att vi är nervösa. Men att höja rösten åt barnet kommer kanske skrämma henne eller honom mer än att lära ut något. Om ditt barn springer iväg kan du till exempel testa att istället sätta dig på huk i ögonhöjd med barnet och lugnt förklara dina förväntningar. Då ger du barnet en chans att förstå varför dina önskemål faktiskt är viktiga, istället för att du lägger över din egen rädsla på barnet.
Kom ihåg: Ingen föräldrastil är perfekt och du känner ditt barn bäst. Vill du följa den här approachen, tänk lite extra på att bekräfta barnets känslor och på att prata om förväntningar och alternativ. Du kan inte misslyckas eftersom det alltid kommer ett nytt tillfälle att testa på!
Källa: Parents
Foto: TT