Hur säger man till busiga barn? Så funkar positiv omformulering
”Inte så!”
”Nej, kasta inte sand där”
”Stopp, du får inte slå på din lillebror”
Under småbarnsåren är det lätt hänt att vi hamnar i tjat och gnäll som föräldrar. Men hur vore det om det fanns något annat vi kunde säga?
Se också: Så hjälper du ditt barn att sova
Paulina Gunnardo, mamma, beteendevetare och bloggare hos Motherhood föreläser inom metoden positiv omformulering som handlar om att vända på situationen och istället för att säga nej och stopp, visa barnet hur han eller hon ska göra.
– Med positiv omformulering sätter vi ord på och visar hur vi önskar att barnet beter sig istället. Man kan använda positiv omformulering både reaktivt och i förebyggande syfte så att det inte ska bli så mycket av det där tjatet, förklarar Paulina Gunnardo.
Positiv omformulering för barn – 3 exempel
Oavsett om ditt barn visar mycket busiga beteenden eller är lugnt och följsamt kan det bli tröttsamt för oss som föräldrar att alltid använda de negativa orden. Och för våra barn kan det också ta hårt på självkänslan att alltid få ett ”nej” eller ”du får inte” som svar.
Med positiv omformulering uttrycker vi oss på ett annat sätt till barnet. Paulina Gunnardo ger några exempel:
- Ditt barn kastar sand utanför sandlådan. Istället för att säga ”Nej, kasta inte sand” kan du visa barnet och säga ”Kolla, här kan du lägga sanden”.
- Ni ska gå in i en lång korridor och du vet med dig att ditt barn har spring i benen. Istället för att bara öppna dörren, säg innan ni går in ”Kom och ta mig i handen, så går vi tillsammans” eller ”Ska vi smyga genom korridoren och trippa på tå?”.
- Ni går in i en mataffär och du vet med dig att det kan komma en fråga om att köpa godis. När ni går in i affären kan du därför säga ”Här inne finns sånt där gott godis men idag ska vi köpa ost, bröd och frukt. På lördag kommer vi gå hit och köpa godis ”.
Därför funkar positiv omformulering bättre
Att vi instinktivt använder ”Nej”, ”Stopp” eller ”Du får inte” som formuleringar är inte konstigt, förklarar Paulina Gunnardo. Som föräldrar är det vårt ansvar att vårt barn allt om hur världen funkar och hur vi gör för att leva i den, och då behöver vi komma med markeringar.
– Ett litet barn kan till exempel inte greppa att vi inte kan stanna på lekplatsen. Barnet kan inte planera och förstå konsekvenserna att vi till exempel måste gå hem och laga middag och lägga oss i tid för annars kommer vi bli trötta imorgon. Det är med andra ord naturligt att barnet protesterar när ni ska gå därifrån, och att du som förälder inte låter barnet stanna kvar.
Men om vi istället för tillsägelserna kan använda en positiv formulering kommer vi uppleva flera fördelar i vardagslivet både för oss själva och för barnet. Till att börja med blir det en skönare och mer fridfull stämning för hela familjen om vi kan prata positivt istället för att tillvaron präglas av tillsägelser.
– Men det blir också tydligare för barnet. ”Stopp” och ”nej” hjälper inte vårt barn förstå hur vi vill att hen ska bete sig och då är risken att barnet slutar med beteendet han eller hon höll på med och börjar med något annat som vi inte heller vill att barnet gör. Istället för att känna att det bara blir fel, blir det tydligare för barnet vad som förväntas om vi ger förslag på hur man ska bete sig istället, säger Paulina Gunnardo.
Positiv omformulering:
- Gör tillvaron trevligare för alla
- Ger ditt barn bättre självkänsla
- Gör det tydligt för barnet vad som förväntas
Om man har ett barn med mycket energi eller spring i benen, eller om det ofta är svårt i sociala sammanhang, kan det också bli många tillsägelser på en dag. I längden kan det ta hårt på barnets självkänsla att ”bara få höra att man gör fel”, förklarar Paulina Gunnardo:
– Det kan bli många tillrättavisningar för barnet, och speciellt om de här orden ofta kopplas till barnets eget namn är det inte så bra. Då börjar namnet till slut associeras med något negativt.
Ska man vara orolig som förälder att man råkar ryta till då och då, och använda negativa formuleringar?
– Nej, var inte orolig. Vi kan inte vara den där lugna, pedagogiska föräldern vi önskar vara hela tiden och händer det då och då är det ingen fara.
Om negativa formuleringar blivit ett mönster
Om du märker att det blir många tillsägelser från dig som förälder, och att du i regel inte orkar ha tålamod att ta ett steg tillbaka och tänka ut en positiv formulering kan du däremot behöva vara lite observant på hur du själv mår, påminner Paulina Gunnardo.
– Om du under en längre period är trött och inte orkar tänka på hur du formulerar dig kan det vara en signal på att du behöver ta hand om ditt eget mående, och se över så att du som förälder får dina behov uppfyllda.
Nyfiken på att använda positiv omformulering? Så börjar du!
- Lyssna lite extra uppmärksamt på dig själv. Hur brukar du formulera dig? Om du lever med en partner kan ni också lyssna på varandra.
- Påminn sig själv! När du snabbar upp att du ropade nej eller stopp (vilket du kommer upptäcka!), börja med att lägga på en positiv formulering. Till exempel Nej, kasta inte den! Kom hit och hjälp mig ställa ut tallrikarna på bordet istället.
- Öva, öva, öva! Hur vi pratar med våra barn kommer på automatik så att hamna i nya mönster kan kräva tid och fler försök.
Foto: Privat, TT