Ny studie: Ju mer du gosar med din bebis desto bättre
Har du svårt att låta din (eller någon annans) gulliga bebis vara? Du vill bara kramas och pussas och kittlas och klappa på den hela tiden? Bra! Det är precis så det ska vara, visar ny forskning. Det hjälper nämligen barnets hjärna att utvecklas.
I den nya studien, som gjorde vid Nationwide Children’s Hospital i Ohio, deltog 125 nyfödda barn, varav hälften av dem var för tidigt födda. För tidigt födda barn får ofta ligga i kuvös sin första tid och forskarna ville se om bristen på beröring den första tiden påverkar barnets utveckling på något sätt.
Med hjälp av EEG-instrument mätte man hur bebisarnas hjärnor reagerade på en mild beröring, och man kunde då tydligt se att de för tidigt födda visade svagare reaktioner än de barn som var fullgångna. Detta gjordes innan bebisarna fått lämna sjukhuset.
Hud-mot-hud-beröring
Man kunde dock se att de för tidigt födda barn som ändå haft mycket fysisk kontakt med föräldrar och sjukhuspersonal reagerade starkare än de barn som inte haft någon fysisk kontakt. Och de som reagerade allra minst på beröringen var de för tidigt födda som dessutom behövt genomgå smärtsamma operationer eller behandlingar, trots att de då fått smärtstillande och socker för att minska det negativa i upplevelsen.
– Att säkerställa så för tidigt födda barn får positiv och stödjande beröring, som hud-mot-hud-beröring, av sina föräldrar är väsentligt för att deras hjärnor ska kunna svara på mild beröring på samma sätt som de bebisar som upplevt en hel graviditet inuti mammas mage, säger forskaren Dr. Nathalie Maitre till Science Daily.
– Vi hoppades verkligen att vi skulle se att mer positiv beröring på sjukhuset skulle kunna hjälpa bebisar få bättre uppfattning av beröring när de kom hem. Men vi blev väldigt förvånade över att de bebisar som upplever smärtsamma behandlingar tidigt i livet även kan få sin beröringsuppfattning påverkad negativt, säger hon vidare.
Forskarna har nu tagit sig an att hitta bättre sätt att försäkra att för tidigt födda får den fysiska beröring de behöver för hjärnans utveckling. Nästa steg blir att ta reda på hur stor påverkan ljud och röster kan ha på de små.
Källa: Science Daily
Foto: IBL