En del av

Nattskräck och mardrömmar hos barn – så hjälper du som förälder

07 okt, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Pojke som sover
Mitt i natten skriker ditt barn, vevar med armarna och verkar rädd. Det kan vara en period av nattskräck eller en mardrömmar som startat.
Psykologen reder ut – så kan du som förälder hjälpa ditt barn om det drabbas av sömnproblemen.
– Det kan vara obehagligt att se, säger psykologen Helena Kubicek Boye.
Annons

Nattskräck och mardrömmar är vanligt hos barn och en naturligt del av deras utvecklingsfaser inom sömn. Men hur hjälper jag mitt barn om det vaknar uppjagad mitt i natten?

– Vid mardrömmar kan man som förälder behöva trösta och prata med barnet. Nattskräck, däremot, är barnet inte själv medveten om så då behöver man bara försöka lugna, säger Helena Kubicek Boye som är psykolog och bland annat skrivit boken Sov gott! sömnsagor och tips för en god natt.

Nattskräck – vad är det och hur gör man?

Nattskräck kallas den utvecklingsfas som drabbar en del barn, då barnet under natten får attacker där hen skriker och visar rädsla på olika sätt. Det går inte att få kontakt med barnet och man försöker trösta kan barnet fösa bort dig. Ofta viftar barnet med kroppen och armarna.

Helena Kubicek Boye, psykolog
Helena Kubicek Boye är psykolog.

Nattskräck kan verka otäckt för föräldern men man ska komma ihåg att barnet faktiskt inte alls är medveten om det som hänt på morgonen.

Annons

Nattskräck är alltså inget som barnet lider av själv, utan en period som oftast går obemärkt förbi för ditt barn.

– Det kan vara obehagligt att se men eftersom barnet inte minns, är det enda man behöver göra att hantera det som händer. Man kan till exempel försöka lugna, lägga ner barnet försiktigt och hindra det från att skada sig, säger Helena Kubicek Boye.

Man ska inte väcka ett barn som har nattskräck utan försöka hjälpa det att somna igen.

Varför får barn nattskräck?

Det är vanligast att barn drabbas av nattskräck i åldrarna tre till tolv år. Vanligast är att komma ur fasen när man är liten men det händer att sömnbeteendet följer med upp i puberteten.

Attackerna brukar vanligtvis komma någon timme efter att man gått och lagt sig och kan pågå i allt mellan 1-20 minuter.

Mamma som kramar barn på morgonen
Vid mardrömmar kan man, till skillnad från vid nattskräck, behöva ge barnet mycket tröst och stöd.

Forskarna vet inte helt och hållet varför man får nattskräck. Några förklaringar som lagts fram är att det är ärftligt, kan vara kopplat till stress, sömnbrist eller att barnet har feber eller är kissnödigt.

Annons

Mardrömmar hos barn

Om din barn istället vaknar av att ha drömt mardrömmar behöver du, till skillnad från vid nattskräck, ofta prata med barnet om det som hänt.

–Vid mardrömmar kan man behöva trösta och ligga bredvid för att hjälpa barnet att somna igen. Dagen efter kan man prata om drömmen så att man hjälper barnet att få ur känslan ur kroppen. Då kan barnet enklare hantera och bearbeta det som var otäckt; inbrottstjuvar, att det brinner eller vad det kan vara, säger Helena Kubicek Boye.

– Det också vara bra att till exempel rita ner dem och det behövs.

Källor: Helena Kubicek Boye, psykolog och 1177

Foto: TT

Annons