Så hjälper jag mitt barn att bli en bra förlorare (och vinnare!)
Såhär kan du göra enligt barn- och ungdomsexperten.
Att känna sig besviken när man förlorar eller inte kommer först är normalt. Oavsett om det rör sig om brädspel med familjen, handbollsmatchen eller att vinna skattjakten på barnkalaset.
Vad man dock kan komma ihåg är att förlust, och att lära sig hantera den, är en del av livet.
7 saker alla föräldrar borde säga till sina barn:
Att lära sig bli en ”god förlorare”, eller åtminstone en förlorare som kan hantera sina känslor och situation, kommer hjälpa ditt barn.
Senare i livet handlar det ju inte bara om att förlora en lek eller match, utan kanske om svårare saker än så.
På samma sätt som det är bra att kuna förlora, kan ditt barn också lära sig mycket av vara en schysst och snäll vinnare. Ingen förälder tycker det är jättekul att se sitt barn gå runt och skryta, vara taskig mot ett förlorande lag eller kompisar som inte klarade uppgiften lika bra. Med andra ord – lär ditt bar att vinna och förlora snyggt så kommer hen få det enklare i livet!
Lär barn att bli en god förlorare
Hur gör man då? Tidningen Mother.ly har pratat med barn- och ungdomspsykiatern Leesha M. Ellis-Cox som ger föräldrar några bra tips för att hjälpa barn genom både förluster och vinster.
En sak hon tycker man ska komma ihåg är att det är okej – och normalt – att ha jobbiga känslor inför att man förlorar. Men hur ditt barn lär sig att reagerar på känslorna kommer hjälpa dem både nu och i framtiden.
– Ingen gillar att förlora, inte våra barn och inte vi. Men som föräldrar är det viktigt att vi både bekräftar deras känslor och formar beteenden vi önskar, säger Leesha M. Ellis-Cox.
Såhär kan du tänka som förälder, enligt experten:
- För det första, se till att ditt barn känner sig förstådd. Låt barnet känna sina känslor och berätta om dem, samtidigt som du sätter gränser för vad gäller i er familj eller i ert sammanhang. Det är exempelvis inte okej att börja slåss, att vara taskiga eller ta till andra destruktiva beteenden för att man är besviken.
- Ett konkret sätt för ditt barn att hantera sina känslor är att istället sätta ord på hur det kändes att förlora. På besvikelsen, ilskan eller sorgen. Hjälp till på traven genom att fråga hur det känns i kroppen, var den jobbiga känslan sitter och vad det är som känns jobbigt. Visa att du inte kan ta bort känslan men att du vet och förstår att den finns där. Bekräfta att den kommer att gå över.
- Ytterligare en konkret övning kan vara att hjälpa kroppen rent fysiskt att komma ner i varv genom att till exempel andas lugnt, med djupa andetag.
- Därtill uppmuntrar också barnexperten dig som vuxen att försöka vara en god förebild. Till exempel kan du tänka på att gratulera vinnarna även om det inte är ditt barn. Skäll inte på domare om du tycker domslutet var fel, och heja även på andra spelare eller tävlande. Dina barns kompisar kan få lika mycket uppmuntran om de också är med i tävlingen.
Ska man låta sitt barn vinna i spel och tävlingar?
Är det en bra idé att låta ditt barn vinna om ni spelar spel eller leker? Självklart är det okej att göra så ibland, vi har ju alla varit med om att vilja att våra småttingar ska få känna glädje och självsäkerhet av att ta hem en seger.
Ibland är det kanske rentav nödvändigt att ge vårt barn en extra chans eller låta hen vinna för att undvika ett utbrott.
Men man kan samtidigt tänka på att använda de här knepen i lagom stor dos, tycker Leesha M. Ellis-Cox. Att alltid få vinna gör att man inte övar på att förlora, vilket som sagt är en del av livet. I själva verket är ju livet fullt av nederlag och misslyckande och vi vill att vårt barn ska klara av att hantera dem när det är dags att bli äldre och successivt kliva in i en mer komplex värld.
Att lära sig förlora snyggt är rentav bra för självkänslan, menar hon.
– Våra barn måste veta om att de duger, är kapabla och smarta, oavsett om de vinner eller förlorar.
Bli en schysst vinnare – så lär du ditt barn
Vill du att din mini ska bli en riktigt härlig vinnare – som kan njuta av segern ordentligt men samtidigt se andra värden? Här är några tips från barn och ungdoms-experten.
Samtidigt som ni ser till att fira segern, berätta och visa att:
- Man kan tacka sina lagkamrater, ledare och personer som fanns där och hejade på. Hejaklacken kan faktiskt ha oändligt stor betydelse i tävlingar!
- Lägg inte bara fokus på prestationen och resultatet. Visa att du som förälder bryr dig lika mycket om slitet bakom träningen, bakom påhejandet och bakom kämparglöden. Det gäller likaväl brädspel, som franskaglos-prov eller basketmatcher.
- Visa att man prioriterar respekt och sportslighet först. Prata om varför det är viktigt att vara schysst mot motståndare och domare, både för dig och ditt barn.
Foto: TT
Källa: Mother.ly