En del av

Börja på förskola? Pedagogens bästa tips för en bra inskolning

21 jun, 2021
author Sanna Bergling
Sanna Bergling
förskollärare
Plötsligt är dagen här när det är dags att släppa iväg sin lilla älskling till förskolan. En del längtar och känner sin redo för nya rutiner, för andra känns det jobbigt och något man helst skulle slippa. Förskolläraren Helen Ahlgren har genomfört fler än 100 inskolningar och till Motherhood delar hon sina bästa tips för att inskolningen ska bli så lyckad som möjligt.
Annons
5 tips på pyssel hemmaBrand logo
5 tips på pyssel hemma

– Om föräldrarna verkligen bestämmer sig för att förskolan är något positivt som kommer bli kul för barnet har man gjort det svåraste jobbet och det blir mycket lättare för barnet att utforska personalen och andra barn, säger Helen Ahlgren som har huvudansvaret för inskolningarna på Alexanderskolan i Stockholm.

Positiva och lugna föräldrar är nyckeln till en lyckad start, men det är lättare sagt än gjort att släppa kontrollen och lita på personalen.

Tips för inskolningen på förskolan

Här är förskolläraren Helen Ahlgrens 10 bästa tips för en lyckad förskolestart:

1. Njut av sista tiden hemma och anpassa inte för mycket

– Man behöver inte anpassa barnets sov- eller mattider till förskolans tider. Nästan alla barn kommer snabbt in i förskolans rutiner och ni behöver inte anpassa barnet innan. Njut av sista tiden hemma istället!

Annons

2. Prata med barnet och berätta om förskolan

– Det är viktigt att prata med barnet oavsett ålder och berätta att hen ska börja på förskolan. Om man har en ett syskon eller kompis som redan går på förskola kan man säga ”Snart ska du också börja förskola, precis som Anton”. Man kan gå förbi förskolan och säga att ”här är din förskola och här ska du börja och träffa nya kompisar”. Det är viktigt att bara prata positivt om förskolan.

3. Lägg känslorna åt sidan (vi vet att det är svårt!)

– Mitt bästa tips och det svåraste av allt är att lägga alla känslor åt sidan. Som förälder har man jättemycket oro och det är världens tuffaste sak att skola in sitt barn på förskolan, men oftast är det jobbigare för föräldern än för barnet. Stå fast vid att ni har bestämt er för att barnet ska börja på förskolan. Om föräldern är orolig kommer man överföra detta till barnet som kommer bli rädd. Gå till förskolan med en positiv känsla och tänk ”det blir bra, det blir kul och jag är trygg”. Då känner barnet det och blir trygg och får en positiv start på förskolan.

4. Se till att du känner dig helt trygg med personalen

– Därefter handlar det mycket om att känna förtroende och en trygghet till pedagogerna man ska lämna barnen till. Den tryggheten är a och o och byggs upp genom att ni innan start besöker förskolan och får en känsla för det hela, ställer frågor om precis allt ni undrar under inskolningen och lär känna personalen. Vänta inte med någon fråga, det är ditt barn som ska vara här och du måste känna dig helt trygg.

Annons

5. Var jättetråkig

– Finns där för ditt barn men håll dig i bakgrunden under inskolningen. Om du är aktiv och leker med barnet kommer barnet inte söka sig till personalen och andra barn. Barnet kommer komma till dig och tanka trygghet flera gånger, men gå tillbaka till leken eftersom pedagogerna och kompisarna är roligare.

6. Låt pedagogerna göra sitt jobb

– Lita på det pedagogerna säger och våga lita på att de kan sitt jobb. Ni kan barnet och vi kan förskolan, tillsammans gör vi det bra. Många föräldrar säger ”mitt barn kommer aldrig somna så där” och efter en vecka sover hen med de andra barnen. Barnen tar efter varandra och personalen är proffs.

7. Börja lämna korta stunder

– När du märker att ditt barn börjar känna sig trygg kan du lämna korta stunder. Du kan sitta en stund i kapprummet eller gå ett varv runt kvarteret en kvar. Det är bra att succesivt trappa upp hur länge du är borta.

8. Var tydlig när du går

– Första lämningen är den allra svåraste lämningen. Det är viktigt att föräldrarna är tydliga när de går och aldrig smiter från barnet mitt i leken. När du ska gå säger du ”nu går jag och kommer tillbaka senare”.

Annons

9. Dra inte ut på lämningen

– Att lämna ditt barn är det tuffaste man kan göra som förälder. När man bestämt sig att man ska gå då ska man gå och aldrig dra ut på det. Nästan alla barn gråter när man ska säga hejdå och man vill inte hamna i en situation där barnen går fram och tillbaka mellan pedagogerna och föräldrarna. De allra flesta barn går snabbt att trösta och locka in i leken när ni sagt hejdå. Det är viktigt att föräldrarna känner ett förtroende för att personalen ringer om barnet inte går att trösta och att man då får backa tillbaka lite i inskolningen.

10. Lita på magkänslan

– Följ din magkänsla och lämna inte ditt barn på en förskola om det inte känns bra. Om du inte känner dig trygg med att lämna ditt barn tycker jag att det är viktigt att du försöker byta till en annan förskola och börja om inskolningen där.

Annons