Föräldrstilen får kritik – vad tycker du om "jellyfish parenting"?
Såhär funkar metoden – och därför möts den av både hyllningar och kritik.
Att vara förälder är en berg- och dalbana för de allra flesta av oss. Ena dagen kan det kännas som att man har stenkoll på läget. Andra dagen som att man inte kan FÖRSTÅ hur vi hamnade här?! I hallen där alla ligger och skriker på golvet?! Och ingen vill ta på sig kläderna och vi glömde gympapåsen i morse IGEN och inte har någon kvällsmat hemma?! (Kanske stod du där senast igår eftermiddag).
Så hur hittar jag egentligen föräldrastilen som passar just mig? I alla tider har det funnits föräldrastilar som trendar i samtiden. Både sådana vi kan ta in och inspireras av och sådana vi tycker är från vettet.
En ny teori om föräldraskap och barnuppfostran som seglat upp på sistone är så kallad ”jellyfish parenting”, eller "manetföräldern" som den kanske kan översättas till på svenska.
Det här sättet att se på föräldraskapet går i korta drag ut på att lyssna och känna in barnet mycket – och att vara superflexibel för var barnet är just idag, förklarar tidningen Parents.
Metoden har fått både hyllningar och kritik – så vad tycker du om den? Läs vidare så förklarar vi vade det handlar om!
Så funkar jellyfish parenting – vad kan man lära?
Hur funkar manetföräldern? Vad kan vi lära oss av den och vad är syftet?
När Parents, The Guardian och ADDitude beskriver manetföräldern är det en person som till exempel tänker:
- Att det är bra för barn att jag som förälder är tillåtande och flexibel och försöker ”go with the flow” i vardagen. Till skillnad från mer styrande föräldrar försöker jag kommunicera och vara varm – men tar inte kontroll. Det är okej om våra dagar inte har några satta rutiner, istället presenterar jag några alternativ på hur dagen kan se ut som barnen/barnet sedan får välja efter. Att inte tvingas hit och dit i vardagen kommer göra att mitt barn orkar bygga relationer och hänger med sig själv på insidan.
- Att många barn idag har för många planerade aktiviteter. Bättre att skippa föräldrars egna förväntningar eller önskemål om vad mitt barn "ska bli". Och bättre att lyssna på hur mycket mitt barn faktiskt vill och orkar. Tiden vi får att skrota runt bara där hemma för att bygga relationen är något jag värderar högt, tänker manetföräldern.
- Att jag låter mitt barns önskemål och lust vara väldigt styrande i vårt dagliga schema. Gillar mitt barn inte fotboll finns ingen poäng med att träna fotboll just nu. Vi testar något nytt, eller lägger helt ned efter-skolan-aktiviter ett tag. Att jag känner in mitt barn står över att pressa barnet till något han eller hon inte vill göra.
Möts också av kritik
Föräldrastilen möts av både kritik och hyllningar.
Många, till exempel mamman och krönikören Rachel Bowie, menar att ett mellanting kanske är bäst. I tidningen Pure Now skriver hon att det kan vara en god idé att lyssna in sitt barn mycket. Inte hetsa runt honom/henne mellan skola, simträning och fotboll i ett minutschema, om det inte passar barnet. Att känna in barnet och låta honom/henne styra mycket gör att barnet hinner ikapp sig själv och att man inte pushar barnet till att bli en mini-version av mig själv eller den jag önskar vara, skriver Rachel Bowie. Samtidigt, säger hon, behövs ibland rutiner för att alla ska må bra.
Någon som istället riktar kritik mot uppfostringsmetoden är föräldracoachen Vanessa Lapotine. Hon tycker att go with the flow-modellen riskerar att man som förälder blir överkörd av sina barn, och att det flexibla upplägget lämnar över till barnet att ta ansvar för ramar och regler.
I en video där hon föreläser om att kunna vara både en varm och gränssättande förälder ger hon en uppmaningen till föräldrar:
– Du behöver vara stadig... om du är en ”manetförälder” blir du lätt överväldigad, du kan tappa ryggrad och blir passiv, du riskerar vara driven av skuld och oro. Dina barn kommer styra dig, säger hon och fortsätter:
– Du hjälper dem inte växa upp utan åker snarare med i baksätet och försöker hänga efter dem.
Vad säger du? Blir du inspirerad eller känns manetföräldern inte som något för dig?