Organisera familjen - 4 tips som gör vardagspusslet enklare
Det är inte bara bra för dig som förälder att få ordning och reda på allt vad gäller hämtningar, lämningar och matlagning. Tidigare studier har också visat på att barn som involveras i vardagssysslorna blir mer framgångsrika när de är äldre.
Är ni sugna på att få lite mer styr på tillvaron där hemma? Här är enkla tips som underlättar livspusslet!
Så blir ni mer organiserade som familj - 4 tips
1. Schemalagda familjemöten
Att sätta sig ned ihop med familjen och prata igenom saker och ting kan ge många fördelar, och bli en mysig stund tillsammans. Ett återkommande möte med en agenda där alla ska säga något gör att även den mest tystlåtne kan få komma till tals med sina synpunkter. Dessutom kan en pratstund tillsammans göra att nya spännande samtalsämnen kommer upp.
För att göra det till något kul och inte för seriöst kan man tända lite ljus och fika tillsammans medan man pratar. Försök att hålla mötet hyfsat kort, så att barnen orkar hålla fokus och för att det inte ska bli övermäktigt.
2. Gör en gemensam familjekalender
Det spelar mindre roll om ni föredrar en fysisk eller en digital kalender, så länge alla familjemedlemmar enkelt kan komma åt den och förstå vad markeringarna i den betyder. Ett tips är att avsätta en färg per person, så inga tvivel råder om vilken aktivitet som gäller vem.
Digitala varianter har dessutom ofta många fler funktioner som på andra sätt kan underlätta i vardagen. Exempelvis finns appen Cozi Family Organizer, där man utöver en familjekalender kan sammanställa och dela listor över sysslor eller matvaror som behöver handlas hem.
3. Tilldela alla dagar med lite extra ansvar
Vad dina barn kan hjälpa till med hemma varierar såklart beroende på hur gamla de är. Äldre barn kan troligen assistera hemma med både disk och tvätt, med lite hjälp från er. Men även småbarn kan faktiskt göra simpla saker, så som att städa upp sina egna leksaker. Ofta kan de också tycka det är lite kul att få visa sig duktiga för sina föräldrar.
Genom att rita in i familjekalendern vem som gör vad vilken dag, undviker ni förhoppningsvis ursäkter om att man ”inte visste”.
4. Planera middagar i en veckosedel
Att bestämma vad ni ska äta under veckan tillsammans som en familj, minimerar i alla fall till viss del gnället om ”jag vill inte ha det där!”. Rimligen får barnen önska några rätter och föräldrarna några andra, så blir det en bra mix av mat!
Ett förslag kan vara att handla hem färska råvaror till några av dagarna, men också en del färdiga eller frysta alternativ till dagarna då planerna plötsligt behöver ändras.
Om du tycker det är svårt att få barnen att hjälpa till hemma, finns också fem goda tips att ta del av här.
Källa: Parents
Foto: TT