Mor- och farföräldrar som tar hand om barnbarnen kan leva längre
Att bli förälder är bland det största man kan vara med om. De flesta kan nog hålla med om att föräldraskapet är det bästa och det svåraste som man kan utsätta sig för – livet blir aldrig sig likt igen.
Men att få se sitt barn bli förälder är minst lika fantastiskt. Känslorna över att hen blivit en vuxen person med sin egen familj är minst lika berörande som att se hur en generation går vidare.
Se också: Kändisar som ska få barnbarn 2022
”Barnbarn är livets efterrätt” är ett uttryck som många känner till. Att få uppleva småbarn när man själv är äldre har visat sig vara en stor fördel för hälsan, visar forskning.
De som tar hand om sina barnbarn lever längre
Den ovillkorliga kärleken, glädjen och de underbara stunderna man får tillsammans med sina älskade barnbarn går inte att mäta med något annat. Alla som har förmånen att vara någons mor- eller farförälder vet hur mycket guldkant det sätter på ens vardag – och att få umgås tillsammans och skapa minnen är lika fantastiskt för både stor och liten.
Förutom det självklara myset och lyckan över att få följa en ny liten släktmedlem genom livet, finns det en annan stor – och rätt så okänd – fördel med att vara med sina barnbarn regelbundet.
Redan för ett par år sedan kom Edith Cowan’s University i Australien med en studie som visade att de människor som passar sina barnbarn lever upp till fem år längre. Passning av barnbarn har större påverkan på livslängden än att till exempel leva aktivt, självständigt och hälsosamt.
Mor- och farföräldrar har en benägenhet att att ta hand om sin egen hälsa, samtidigt som det känslomässiga bandet mellan barnbarnen har en stor effekt på livslängden.
I en äldre intervju med australienska tidningen The Sidney Morning Herald berättade en av författarna till studien att de pratat med många mor- och farföräldrar som uppskattade lycka, stolthet och inte minst tillfredsställelse av att ta hand om sina barnbarn.
Det var 516 tyskar som deltog i studien, varav 80 uppgav att de regelbundet tar hand om sina barnbarn. Det visade sig att dessa personer levde längre än de som inte tillbringade tid regelbundet med barnbarnen.
Fler fördelar med att uppfostra barn
Så fort barn blir vuxna och har sina egna liv når även föräldraskapet en annan nivå. Du får mer tid och är kanske inte lika delaktig i barnets uppfostran på samma sätt längre. Men enligt en annan studie finns det fördelar med att fortsätta fostra barn.
En annan studie, från Evolution and Human Behavior, som med hjälp av data de samlat från Berlin Aging Study, kunde man slå fast att en människa har chans att leva längre ifall hen fortsätter att uppfostra barn. Studien genomfördes med 500 personer som nått 70 årsåldern, och visade att de personer regelbundet tog hand om barn löpte lägre risk att dö över en period på 20 år – jämfört med de som inte gjorde det.
Hur kunde man se det?
En forskare vid namn Ronan Factora menade att de hade hittat ett samband mellan att ta hand om någon och att stressnivåerna minskade. Även andra faktorer så som att vara social med vänner och hålla sig fysiskt aktiv spelade stor roll i takt med att man blir äldre.
Även en annan viktig del som syntes i forskningen är att för den som är pensionerad från sitt arbete är det viktigt att känna sig behövd. Det gör en glad och energifylld. Ronan Factora menar att barnuppfostran är ett bra sätt att upprätthålla de känslorna.
Det finns alltså fler positiva affekter med att umgås med småbarn.
Psykologen om hur relationer förlänger livet
Katarina Blom är legitimerad psykolog och en omtyckt föreläsare inom välmående och hälsa. Hon har skrivit boken Tillsammanseffekten – hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft, där hon bland annat reder ut om och hur relationer kan förlänga livet.
Hon menar att det finns en fördel med att äldre och yngre umgås.
– Oavsett hur gamla eller unga vi är behöver vi varandra för att må bra. Och det vi söker i umgänge med andra är i stort sett samma saker - att ha någon man kan lita på, uppleva gemenskap med, att ha roligt och skratta tillsammans med, men också hjälpas åt med att bära livets tyngre sidor.
Katarina säger att vad vi gör för att uppleva allt det här och hur vi umgås, kan säkert skilja sig åt, men vad vi hoppas få ut av relationen är i stort sätt samma sak.
– Vi människor mår generellt sett bra av variation, att pröva på nya beteenden, att hålla oss flexibla i sinnet och öppna och nyfikna inför livet. Genom att umgås med en variation av människor uppmanas vi att prata om nya saker, tänka nya tankar, prova på nya aktiviteter och så vidare. Allt detta är hälsofrämjande.
Hon nämner som ett exempel, ett tv-program, Fyraåringarna på äldreboendet där man fick följa barn som kom på besök på ett äldreboende över en tid.
– Barnen fick de äldre att göra saker som inte ens personal eller anhöriga klarade av: att leka, att sätta sig på golvet, att busa och krypa runt.
Att som liten få umgås med äldre vuxna, som inte är ens förälder är också bra. Katarina fortsätter:
– De ger barn en förankring i tillvaron, en trygghet och stabilitet, en närvaro som stressade småbarnsföräldrar inte alltid hinner med.
– Vi människor mår generellt sett bra av variation, att pröva på nya beteenden, att hålla oss flexibla i sinnet och öppna och nyfikna inför livet. Genom att umgås med en variation av människor manas vi att prata om nya saker, tänka nya tankar, prova på nya aktiviteter. Allt detta är hälsofrämjande, avslutar hon.
Källa: The Sidney Morning Herald, Evolution and Human Behavior, Tillsammanseffekten – hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft/Bonnier Fakta
Foto: TT, Caroline Andersson Renaud