Experten förklarar: Därför tycker barn inte om (gröna!) grönsaker
Att barn ibland är kräsna och ogillande när det kommer till grönsaker är inget nytt. Men visste du att barnens skepsis faktiskt har en biologisk förklaring – och att den är extra stark mot allt som har färgen grönt i växtriket?
När man blir galen på hur otäck våra barn kan tycka att en bit broccoli är (det är liksom ingen glasbit vi serverar dem?!) kan detta vara bra att komma ihåg.
– Det finns studier som bekräftar barns skepsis mot gröna grönsaker, framförallt gröna bladgrönsaker, och vissa forskare tror att skepsisen är ett nedärvt skydd. Eftersom det finns blad och växter som är direkt giftiga också, förklarar barndietisten Sarah Ask för Motherhood.
Därför ogillar barn gröna grönsaker
Under den tid i historien då vi hade hela naturen som skafferi var det sannolikt bra om barnen inte trodde att alla gröna blad var ätbara, förklarar hon.
– Det här är ett så tydligt drag hos så många barn så personligen tror jag på den här evolutionsbiologiska förklaringen.
– Då gäller det att föräldern har tålamod, inte pressar, äter själv och visar att det går alldeles utmärkt att överleva spenat. Med tiden lär sig barnet också, även om det kan ta sina år, säger dietisten.
Nedärvd skepsis mot grönsaker i allmänhet
Forskning visar också att bitter smak överlag är något som barn naturligt undviker. Och tvärtom med söta smaker – en smak som bard dras till.
– Våra förfäder levde med många giftiga plantor omkring sig och det gjorde att vi utvecklade en gen som gör toxinerna i de här plantorna att smaka bittert, för att få oss att undvika att äta dem, säger zoologen Luis Villazon till tidningen Science Focus.
Barn utvecklade antagligen detta skydd extra starkt, förklarar han. Därför reagerar barn ännu tydligare på bittra smaker, eftersom de inte redan visste vilka plantor som var giftiga.
Och var finns de bittra smakerna? Exakt, i grönsaker!
– Vi lärde oss sen vilka plantor som var säkra. Därför tappar vi de smakreceptorer i 20-årsåldern, som gör att grönsaker då smakar mindre bittert.
Foto: TT/Jan-Åke Eriksson