Därför frågar barn "varför?" – och så hanterar du fasen bäst
Såhär påverkar den nyfikna perioden ditt barns utveckling – och den här 6 ord långa frasen kan faktiskt utmana dem ännu mer!
Känner du igen fasen när ditt barns respons på precis allt du säger är varför?
Nu ska vi åka till förskolan! – Varför?
Kolla vad grå himlen är – Varför?
Kan du gå bredvid mig? – Varför?
Kanske är du mitt uppe i den fasen nu, eller så har du den framför dig. Oavsett kan det till slut bli lite svårt att hantera den där frågan. Vi vill ju ge ett bra svar till vårt barn men efter femtioelfte gången på en timme är det faktiskt lätt hänt att kläcka ur sig som svar: ”för att jag säger att det är så”.
Men vad är egentligen rätt svar på den här frågan?
Vi reder ut varför barn använder det här ordet så frekvent en viss period – och ger tips på ett roligt och utvecklande mot-fras du kan säga till sitt barn!
Varför frågar barn ”varför?” så mycket?
Det är vanligt att barnet går in i en varför-fas i omkring 3-4-årsåldern. Det är nu barn ofta kommer in i en ålder av sin utveckling då man funderar mycket över världen och börjar kunna bygga ihop små sagor eller berättelser. Det är inte ovanligt att barnet också ställer många ”var”-frågor, ”vem”- och ”vad”-frågor i den här åldern.
Utvecklingsmässigt vill barnet nu få bättre förståelse för världen och frågorna hjälper barnet att få svar för att till exempel kunna tolka och förstå sammanhang. Man kan också förklara varför-fasen med att barnets logiska hjärnhalva växer mycket mellan 18 och 30 månader.
Sammantaget hjälper alltså varför-fasen barnet att vidga sin kunskap om världen och bidrar till kunskap i problemlösning.
Hur kan man svara?
Men vad är egentligen det bästa sättet att svara på varför-frågan?
Oftast förklarar du säker svaret på ditt barns fråga och hjälper honom eller henne förstå. Men det finns också en mot-fras som kan vara utvecklande både för ditt barn – och kanske underlätta lite för dig när ditt barn ställer den där frågan om och om igen!
Tidningen PureNow har intervjuat barnexpert och förskolerektor Allison Tsomos och hon rekommenderar att du i vissa fall testar att vända frågan tillbaka genom att svara:
Jag vet inte, vad tror du?
Men, om ditt barn faktiskt inte själv kan svara på frågan... är det ett klokt svar då? Tsomos säger att vi inte kan vända på varför-frågan i alla lägen. Men testa gärna att göra det när du tror att ditt barn faktiskt själv har tillräckligt med lagrad bakgrundskunskap för att kunna ge ett logiskt svar.
– Vid tre års ålder har de ofta lagrat tillräckligt med data och fått upprepade upplevelser för att kunna svara på enkla saker, förklarar hon.
Ett exempel när du kan vända på frågan är om ditt barn frågar varför? när du ber honom eller henna ta på sig vinterjackan. Troligtvis har ditt barn snappat upp tillräckligt för att komma på svaret för att jag ska inte ska frysa.
Om ditt barn däremot frågar varför när du säger en fras i stil med Kolla vad grå himlen är, kommer barnet med stor sannolikhet inte ha något svar på din motfråga. Då kan vi som föräldrar istället försöka ge kunskap på en lagom nivå som barnet kan lagra och lära sig av i framtiden, förklarar Allison Tsomos.
Källor: 1177, PureNow