En del av

10 vanliga frågor om barns sömn

30 apr, 2021
author Redaktionen Motherhood
Redaktionen Motherhood
Bebis sömn sova hel natt hanna fischer
En unge, 100 frågor – och lika många svar. Vi bad Sveriges vassaste experter svara på de allra vanligaste googlingarna om bebis och graviditet. Här svarar barnpsykologen Hanna Fischer på 10 vanliga frågor om barns sömn.
Annons
Se när barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömnBrand logo
Se när barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömn

Det här med sömn är ett hett ämne, och framför allt bland småbarnsföräldrar. Med små barn är du inte ensam om du ibland känner att det enda du gör är att försöka söva sitt barn. Eller om du känner att tiden du inte söver sina barn ägnas åt att tänka på på – just det – din bebis sömn.

Motherhood tog hjälp av barnpsykologen Hanna Fischer, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut på Moment psykologi, för att besvara 10 av de vanligaste googlingarna om barn och sömn.

Hur mycket sover en bebis?

– De allra minsta bebisarna, 0-3 månader, sover mellan 15 och 18 timmar. Det är väldigt olika i den åldern eftersom så små barn inte har någon riktig sömncykel då. Så de första månaderna kan man lite skämtsamt säga att det går att slänga klockan. Från 3 till 12 månader är det uppemot 17 timmar, varav 2-5 timmar är på dagen. Från 1-3 år sover ett barn 12-13 timmar.

När sover en bebis en hel natt?

– En hel natt för en ettåring brukar vara fem timmar. Många barn under ett år vaknar fortfarande många gånger under natten och vill inte vara själva då. Då vill de att man ska finnas där och det är kopplat till anknytning. Sen finns det vissa bebisar som vid 6 månaders ålder sover 5 timmar på raken. Men bra att ha i åtanke är att barns sömncykler är 45 minuter åt gången, de sover alltså 45 minuter åt gången, därefter går de upp i en lättare sömn. Så barn vaknar var 45:e minut vilket går att jämföra med vuxna som vaknar var 90:e minut. Det är alltså helt naturligt att vakna, det handlar snarare om förmågan att lugna ner sig och kunna somna om igen. Och det är ju det man vill lära barnet sen.

Annons

När kan man låta en bebis börja sova på mage?

– I samband med att en bebis själv kan vända sig, vilket brukar vara vid 6-7 månaders ålder. Men att somna på rygg ska man göra upp till 6 månader.

När kan en bebis börja sova med kudde?

– Inte före 1 år. Och börjar man med kudde så ska det vara en väldigt tunn kudde för att inte belasta bebisens nacke.

Vad gör man när bebisen skriker vid nattning?

– Att somna kan likställas vid att separera. Barn är självklart väldigt beroende av sina föräldrar under en lång tid och ska det vara. Det är kopplat till anknytning. Barn behöver knyta sig an till någon som kan ta hand om dem och att somna in kan vara en otrygg situation för ett barn och därför skriker de.

Det man som vuxen kan göra är att visa att man är där och själv försöka vara lugn och inte stressa upp sig. Verkar vi stressade känner barnet att det är en otrygg situation vilket gör det ännu svårare för barnet att somna. Öka tryggheten genom återkommande rutiner.

Annons

Hur får man sin bebis att somna?

– En nattningsritual är viktig återkommande sak som vi psykologer pratar om. Det är för att barnet ska separera och släppa taget om en rolig dag och de trygga personer den har runt sig. Att ha en nattningsritual skickar en tydlig signal till barnet att: ”sist jag lyssnade på den här sagan eller sången somnade jag, det var tryggt och det gick bra nästa dag”. Se till att barnet är lagom mätt, att barnet är torrt, att det är mörkt i rummet, att det är lagom temperatur i rummet och att som vuxna vara medvetet närvarande.

Hur mycket sömn behöver ett barn?

– Barn får sin sömn. Barn sover, men på andra sätt. Det är otroligt ovanligt att barn får för lite sömn. Barn är snarare ”sömnförstörare” för sina föräldrar än ”sömnstörda” själva. Så man behöver inte vara orolig för att barn inte får sin sömn. Ett barn som är någorlunda harmoniskt och glatt under dagen får sin sömn.

Annons

När ska bebisen börja sova i eget rum?

– Det beror på av vilken anledning. Är det så att någon i familjen lider av sömnbrist är det okej utifrån ett anknytningsperspektiv från 6 månaders ålder, förutsatt att man kommer dit när barnet skriker och behöver en för tröst. Däremot behöver ett barn inte sova i ett eget rum, självständigheten kommer att komma ändå på sikt.

När ska bebisen börja sova i egen säng?

– Socialstyrelsen menar att man inte ska ha barnet bredvid sig upp till 6 månader, men jag tycker man ska ha spjälsängen nära sig. Återigen är frågan: Varför ska barnet sova i egen säng, vad är skälet? Är det för att man inte kan samsova eller för att man inte få den sömn man själv behöver? Ja, då är det väl mer ett skäl till att låta barnet sova i egen säng.

Vad gör man om bebisen skriker när den andra föräldern nattar?

– Svårt att säga. Det beror på vad den andra föräldern gör i stunden. Är det så att den andra föräldern är ovan och därmed blir stressad och frustrerad läser barnet av den frustrationen och blir otrygg. Den stressen och otryggheten hos föräldern och kan vara anledningen till att barnet skriker. Då handlar det att hitta sina egna strategier för att behålla sitt lugn för att kunna hjälpa till med läggningar och därmed kunna ha en balans i familjen.

Tycker du det är svårt att få till en bra sömnrutin för ditt barn? Med hjälp av Hanna Fischer passade vi även på att ta fram ett sömnschema som är baserat på barns sömnmönster mellan 4 och 12 månader. Det hittar du här!

Psst! Är du nyfiken på fler frågor – och svar?

Här hittar du nio andra supervassa experter som ger oss svar på olika teman – från graviditet till första tiden med barn.

Annons