Barn och magont: Barnets bajs avslöjar problemen
Magproblem hos barn är särskilt vanliga under sommaren berättar Johan Holmgren, specialistsjuksköterska inom barn och ungdom, i ett inslag på Nyhetsmorgon, TV4. Det beror på flera orsaker.
– Det är varmt ute, vi rubbar på våra rutiner och vi dricker mindre vilket gör att vi kan bli hårda i magen. Och blir vi hårda i magen får vi ont, förklarar han.
Men genom att titta på barnets bajs kan vi få ledtrådar till barnets mage. Därför föreslår Johan att alla barnfamiljer bör ha koll på den så kallade Bristolskalan, ett slags karta över bajsets konsistens.
Varför får barn ont i magen?
De flesta barn har ont i magen i perioder och det kan bero på flera saker men den vanligaste anledningen är att barnmagar helt enkelt har en omogen tarmflora. Johan Holmgren förklarar:
– Det lilla barnet får lätt problem med magen. Tarmarna ska lära sig och anpassas till först bröstmjölk eller ersättning och sedan till vanlig mat. Även mängden mat ändras och det kräver också anpassning. Sedan har vi det här med gaser. Gaser gör att tarmen spänns ut och det blir smärtsamt.
I inslaget förklarar Johan olika typer av bajs och att typ 1-3 på skalan kan vara tecken på förstoppning, medan typ 6 och 7 kan vara tecken på diarée. Typ 4 visar hur bajset bör se ut om barnet har en balanserad mage. För spädbarn och barn upp till ett år är det annorlunda då deras kostintag huvudsakligen består av bröstmjölk eller ersättning.
Vanligt med för lite vätska
–Har barnet hård och klumpformat avföring gör det ont att bajsa och då resulterar det ofta i att de håller sig från att bajsa, vilket ytterligare bidrar till förstoppningen, säger Johan Holmgren till Motherhood.
Det är därför viktiga att ha koll på att barnet får i sig tillräckligt med vätska och en balanserad kost.
– Nästan alla barn får för lite vätska, menar han.
Det finns även några varningstecken att ha koll på. När magont faktiskt kräver läkarvård. Det är om barnet får feber, smärta, diarée i samband med magont. Eller om det kommer blod i avföringen.
Expertens 5 tips för små magar
1. Magmassage funkar på barn i alla åldrar. Massera barnets mage försiktigt i cirkelrörelser med en barnolja. Det kan hjälpa tarmarna att komma igång.
2. Få upp barnets ben högre än toalettstolen genom att till exempel sätta fötterna på en pall. Hos blöjbarn kan man "cykla" barnets ben eller böja upp benen mot magen, som en groda. Det hjälper ofta för att få igång utdrivningsreflexen.
3. Sätt barn på pottan direkt efter en måltid. Genom att tidigt skapa den rutinen hjälper man barnet att inte hålla sig.
4. Se till att skapa lugn och ro i samband i samband med toalett eller pottbesöket. Läs en bok till exempel.
5. Tänk på det dagliga vätskeintaget!
Bild: TT, privat