Därför härmar barn det vi säger – och varför det är så viktigt
Som förälder får man vara med om många fantastiska saker. Att få följa sitt barn – från nyfödd till att hen blivit en individ som klarar sig allt mer själv, är en resa man aldrig vill checka ut från.
Se också: Närvarande föräldrar – viktigt för hjärnans utveckling
Under de första dagarna är det mycket som händer med din bebis. Från att hen bara varit det där lilla skrynkliga knyttet som legat vid bröstet, börjar hen redan efter några dagar bli mer och mer vaken. En underbar känsla och det är kanske nu det känns som att livet börjar på riktigt.
Första tiden med en bebis
Att få barn är omtumlande – oavsett om det är ditt första eller om du är flerbarnsförälder. Varje bebis är en ny människa, med en egen personlighet som faktiskt finns där redan från början. Det kommer antagligen dagar när allt känns jobbigt, men lika snabbt kan det vända och du känner förhoppningsvis en liten gnutta av den där rosa, mysiga bebisbubblan som många pratar om.
Försök se den här tiden som att du och din bebis ska lära känna varandra. Det är ingen mening att stressa, det får helt enkelt ta den tid det tar.
Hur kommunicerar nyfödda barn?
Trots att bebisar inte kan prata kan de ändå kommunicera och göra sig förstådda rean från början. Genom ögonkontakt, olika slags läten och skrik och kroppsspråk lär du dig snabbt förstå vad bebisen behöver eller vill. Visst är det otroligt när man tänker på det? Oftast handlar det om att hen är hungrig eller vill ha en ny blöja, men ibland är det frågan om obehag eller trötthet.
Alla barn är olika och utvecklas i sin egen takt. Men i takt med att veckorna går är det mycket som händer hos din bebis och oftast redan vid tvåmånadersåldern adderas andra läten i hur barnet kommunicerar. Det är vid den här tiden som hen börjar ge ifrån sig mysiga, gulliga små läten. Munnen formas och oftast är det bokstaven ”o” som kommer först.
Därför härmar bebisar och barn vuxna
Att som förälder få kontakt med sitt barn, förstå vad barnet vill och kunna göra hen nöjd – ja, det finns kanske inget som är så tillfredsställande. Det ger en boost till föräldrasjälvförtroendet, vilket även kan resultera i att man blir mer säker i sin roll som mamma eller pappa.
Från att de första månaderna främst har handlat om läten, som övergått till joller börjar intresset för annan slags kommunikation att växa. När man som förälder inser att barnet förstår och vill härma ens ord blir man extra stolt och glad. Vem har inte gång på gång sagt ”kan du säga mamma?” till sitt barn – och förväntansfullt väntat på ett svar.
När man upprepar det någon annan säger kallas det för ekolali och för små barn är det en viktig del av deras tidiga språkutveckling. Det är genom att imitera och upprepa som barnet lär sig ord och i slutändan ett språk.
Det är kring ettårsåldern som barn brukar härma och så på vis lära sig sina första ord. När de är ungefär tre år övergår härmandet till ett eget, spontant prat för att barnet på så vis ska kunna uttrycka sina behov eller vad hen upplevt.
Tänk på att barn utvecklar sitt språk i vardagsmiljö och allra helst med personer som de känner väl eller är trygga med. Om du härmar vad ditt barn säger, förstärker du både ljuden och barnets försök till kommunikation – vilket leder till att hen bara vill fortsätta prata.
Källa: 1177.se, kry.se, rikshandboken-shv.se, lifehacker.com, knodd.se
Fotot: TT