Spädbarnsmassage för kolik och avslappning – så funkar det!
Här listar experten alla spännande fördelar – och instruerar steg för steg hur du ska göra.
Har din bebis problem med kolik eller är du nyfiken på hur ni kan få en lugn och närvarande stund tillsammans med hjälp av spädbarnsmassage?
Att stryka och massera sin lilla bebis är en praktik som funnits i många kulturer i tusentals år, berättar Jenny Werner som är certifierad instruktör i spädbarnsmassage och specialist-barnsjuksköterska på den digitala vårdtjänsten Knodd.
Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS
Kanske är det inte så konstigt med tanke på alla positiva fördelar massagen har för både din bebis och dig som förälder eller vårdnadshavare, förklarar hon.
– Att få massage ger barnet trygghet och en känsla av välbefinnande. Det är en stund då du är intensivt uppmärksam på barnets signaler och lär dig dem. Att ge massage till ditt barn kan också vara bra för anknytningen, har forskning visat.
Hur gör man och vad ska man tänka på om man är nyfiken på att ge massage till sin bebis? Här svarar Jenny Werner på de vanligaste frågorna.
Varför gör man spädbarnsmassage med sin bebis?
– Det finns mängder av fördelar för både dig och din bebis! Men om man börjar med de fysiska fördelar för barnet handlar det bland annat om att massagen kan hjälpa till vid förstoppning, gasbildning, kolik, muskelspänningar, tandsprickning och torr hud till exempel. Det är också bra för blodomloppet, matsmältning, immunförsvaret och kroppsmedvetenheten. Men man har även sett att det främjar språkutveckling och tillväxt faktiskt.
Vilka fördelar finns mer?
– Det finns också fördelar för barnets utveckling och mentala välbefinnande – och även ditt mående som förälder. För barnet är det avslappnande att få massage, det skapar trygghet och känsla av välbefinnande, kan ge bättre sömn och minska stresshormoner. Det främjar också anknytningen mellan barnet och föräldern/ vårdnadshavaren. Bland annat får barnet öva på kommunikation, både verbal och icke-verbal. Bebisen tränar också på att imitera, uppleva empati och att känna kärlek.
Varför är babymassage bra även för föräldern?
– Det brukar bli en skön och avslappnande stund för den vuxna, med full närvaro. När man masserar lägger man undan skärmar och telefoner, så att man får en stund då man är intensivt uppmärksam på barnets signaler. Det gör att det blir enklare att observera, tolka och besvara barnets signaler även senare i vardagen. Vilket ju inte alltid så lätt när det är första barnet, säger Jenny Werner och fortsätter:
– Man ser också att den som masserar får mer av avslappningshormonet oxytocin. Det kan också stimulera mjölkproduktionen och gör att man blir lite lugnare. Till exempel kan man bli mindre stressad i senare situationer, som inför barnets gråt exempelvis. Man får en mer lugn och positiv inställning överlag.
– Dessutom kan spädbarnsmassage vara hjälpsamt vid förlossningsdepression, eller om det är lite krångligt med anknytningen. För pappan eller den andra föräldern som inte har lika mycket naturlig fysisk närhet med barnet kan det också vara bra för att stimulera anknytningen.
Hur gör man spädbarnsmassage?
– Det är en mjuk beröringsmassage där man går igenom och stryker barnets kroppsdelar mjukt. Ben och fötter, magen, bröstet, armar och händer, ansikte och ryggen. Det finns ett program man kan följa om man vill ha en struktur men jag brukar säga att man inte kan göra fel, utan så länge man ger barnet mjuk beröringsmassage är det bra. Man behöver inte heller massera hela kroppen varje tillfälle utan det går bra att bara göra någon del. Använd gärna en kallpressad vegetabilisk olja, helst ekologisk. Det går även bra med en vanlig babyolja.
Hur gör man spädbarnsmassage vid kolik?
– Det fins två rörelser som är extra bra för kolik, förstoppning och gasbildning. Det är också de vanligaste massagen att ge skulle jag säga. Övningarna kallas Vattenhjulet och Sol och måne. Såhär funkar de:
Vattenhjulet:
- Barnet ligger på rygg. Lägg båda dina händer mitt på barnets mage vid revbensbågen. Stryk lätt en hand i taget ner mot låren, över hela buken.
- Gör rörelsen sex gånger, totalt tolv strykningar.
- Ta upp och håll ihop knäna mot magen och håll dem där sex sekunder. Sen skaka benen lite lätt.
Därefter Sol och måne:
- Lägg högra handen vid naveln, ungefär klockan 10, och teckna en ”halvmåne” över magen i höger riktning till ungefär klockan 5.
- Ta vänster hand och lägg lite längre ner, ungefär klockan 7, och stryk en ”hel” cirkel. Som en sol. Även denna cirkelstyrkning åt höger, vilket är tjocktarmens riktning.
- Upprepa flödet: Halvmåne, sol, halvmåne, sol… Gör den i sex varv, det vill säga tolv strykningar totalt.
- Ta upp och håll ihop knäna mot magen och håll dem där sex sekunder. Sen skaka benen lite lätt.
Vill du göra hela rutinen, upprepa programmet Vattenhjulet + Sol och måne tre gånger i rad, två tillfällen per dag. Gärna en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Hos 1177 kan du se rörelserna illustrerade.
När på dagen ska jag ge babysmassage?
– Barnet ska inte vara för mätt, för hungrig och helst ganska pigg och vaken. Så försök hitta en tid när det passar. Du och barnet lär er att läsa varandra och efter att man gjort massage några gånger kommer barnet känna igen rörelserna och ljuden när du till exempel häller upp oljan. Ibland kan man se hur barn redan då blir lugna och glada, men visar ditt barn med tecken att hen inte vill så ska du inte ge massagen. Man kan tycka att det låter lite svårt men på sätt och vis ska man gärna, genom att läsa barnets signaler, ”fråga barnet om lov” att få massera.
– Om det handlar om massage för kolik eller magproblem brukar vi säga att det är okej att fortsätta även om barnet är lite ledset eftersom det finns ett syfte utöver att ha en mysig stund då. Men givetvis gäller alltid att läsa av barnets signaler.
Kan man göra fel?
– Nej, så länge du ger barnet en mjuk beröringsmassage kan du inte göra något fel.
Källa: Jenny Werner, certifierad instruktör i spädbarnsmassage och specialist-barnsjuksköterska på Knodd
Foto: TT, Knodd