En del av

Amning och flaskmatning – 10 vanliga frågor

04 maj, 2021
author Redaktionen Motherhood
Redaktionen Motherhood
Specialistsjuksköterskan Kim Engqvist svarar på 10 vanliga frågor om att amma och flaska.
En unge, 100 frågor – och lika många svar. Vi bad Sveriges vassaste experter svara på de allra vanligaste googlingarna om barn och graviditet. Här svarar specialistsjuksköterskan Kim Engqvist på 10 vanliga frågor om att amma och flaska.
Annons
Sen när BVC-sköterskan Kim Engqvist svarar på frågor om att amma och mata med flaskaBrand logo
Sen när BVC-sköterskan Kim Engqvist svarar på frågor om att amma och mata med flaska

Att amma eller flaskmata – det är frågan! Det är många olika faktorer som spelar in huruvida amning eller att flaskmata sitt barn är det bästa alternativet men oavsett hur det blir är det viktigaste att ditt barn får mat – inte hur.

Vilket du än väljer kan en rad olika frågor dyka upp före, under och efter att du börja amma eller flaskmata din bebis. Vi har tagit reda på de allra vanligaste googlingarna på temat och låtit BVC-sjuksköterskan Kim Enqvist ge oss hjälp med expertsvar.

Hur länge ska man amma?

– Helamning rekommenderas i sex månader, men hur länge man ammar är helt upp till mamman och bebisen. Det kan vara allt från ett par veckor tills att barnet är fem år. Eller längre ändå!

Hur mycket äter en bebis?

– Det är olika och varierar från gång till gång. Det viktiga är att man ger mat på barnets hungersignaler.

Annons

Hur ofta äter en bebis?

– I princip hur ofta som helst. Under den första månaden kan det vara flera gånger i timmen. Det finns inget bestämt snitt, utan varierar mellan 6 och 20 gånger per dygn. Det beror på hur bebisen mår, hur gammal den är och hur situationen kring bebisen är för tillfället. Vissa bebisar går som en klocka och säger till var tredje timme att de önskar mer mat.

Hur mycket ska man amma per tillfälle?

– Det varierar beroende på barnet och kan vara allt från ett par minuter till en halvtimme eller mer. Tänk på att gärna byta bröst också för att öka mängden mjölk i bebisens mage, det är särskilt viktigt i amningsstarten.

Hur mycket ersättning ska man ge?

– Råden som står på paketen man köper är bra, och det är viktigt att inte övermata bebisen. Då kan man störa bebisens naturliga hungersignaler och den får svårt att själv styra mängden.

När ska man ge en bebis vatten?

– Vatten kan man erbjuda från sex månaders ålder. Om man ammar behöver man inte ge bebisen vatten, men man kan alltid erbjuda vatten till maten ändå. Erbjud också vatten om det är varmt och om inte bebisen ammar eller tar ersättning istället.

Annons

Hur länge har man mjölk efter avslutad amning?

– Det varierar väldigt mycket från kvinna till kvinna. En del har kvar i några veckor och andra i flera år.

När ska man rapa en bebis?

– Om bebisen är orolig efter amning kan man ta upp den och se om den behöver rapa. Men man behöver inte rapa bebisen om den är lugn och harmonisk efter amning eller ersättning.

När slutar en bebis äta på natten?

– Ofta är det föräldern själv som behöver ta initiativet, men vissa barn börjar plötsligt sova igenom natten själva. Efter ungefär ett års ålder sover bebisarna allt oftare sig genom natten, men innan dess behöver man “ta en fight” om man vill att sin bebis ska äta mer sällan på natten. Det är självklart helt okej att amma under natten så länge man själv vill, men ersättning och välling under natten kan påverka tänderna negativt då det fastnar på tänderna på ett annat sätt än bröstmjölk gör.

Hur får man en bebis att ta flaskan?

– Det är svårt att ge ett konkret svar, men om mamman har ammat kan det vara bra att pappan/partnern eller någon annan person i bebisens närhet erbjuder flaskan. Det bästa är att försöka erbjuda flaskan när bebisen är lugn. Är det svårt att lyckas får man fortsätta truga och se om bebisen tar emot den så småningom.

Psst! Är du nyfiken på fler frågor – och svar?

Här hittar du nio andra supervassa experter som ger oss svar på olika teman – från graviditet till första tiden med barn.

Annons