Amning: Det här ska du tänka på med alkohol och mat
Att man ska undvika alkohol och viss mat under graviditeten känner de flesta till. Men vad ska jag undvika när jag ammar? Barnmorskan Asabea Britton reder ut för Motherhood.
Amning kan vara en både mysig och påfrestande period i din första tid med ett barn. Det är nu du lär känna barnet som legat i magen så många månader.
Men vad får jag äta och dricka under tiden jag ammar? Vi reder ut.
Får jag dricka alkohol när jag ammar?
Alkohol ska man ju helt undvika under graviditeten. Men även efter förlossningen, när man tar hand om det lilla barnet och eventuellt ammar, ska man vara ytterst måttlig eller helt undvika alkohol.
Om du ammar finns, enligt forskning, ingen medicinsk risk för att barnet blir förgiftat av alkohol om du dricker måttligt. Måttligt betyder ett till två glas vin eller motsvarande alkoholhaltig dryck en till två gånger i veckan.
Däremot kan alkoholen förgifta barnet via bröstmjölken om du dricker mer än så. Då riskerar barnets utveckling att förstöras och bebisens sömn kan rubbas. Dessutom kan en sådan mängd alkohol påverka bröstmjölkproduktionen.
Forskningen har inte klarlagt exakt hur mycket alkohol det rör sig om för att dessa negativa konsekvenser ska uppstå – och därför är det allmänna rådet att du som ammar helt ska avstå från att dricka alkohol.
Alla vårdgivare vara måttliga
Att avstå eller delvis avstå alkohol gäller inte bara den som ammar, utan alla som tar hand om ett litet barn. Att vara alkoholpåverkad gör att man får sämre uppmärksamhet på barnets signaler. Man blir fumligare och förmågan att sköta barnet försämras.
Amning: Vilken mat ska jag undvika?
När det kommer till amning och mat gäller andra regler. Så länge inte bebisen visar tecken på att må dåligt kan du nämligen äta nästan vad du vill under amningen.
Några specifika fisksorter ska man vara väldigt måttlig med, eller helst undvika. Dessa finns listade hos Livsmedelsverket.
Det är bra att försöka äta allsidigt, järnrik kost och gärna mat som innehåller jod, folsyra, omega 3-fett och vitamin D.
– Man behöver inte undvika någon mat när man ammar. Om man tror att barnet reagerat på nåt man ätit så uteslut det i en vecka och testa sen igen för att se om det verkligen finns ett samband, säger barnmorskan Asabea Britton och fortsätter:
– Naturen är väldigt förlåtande när det gäller kost och amning, man kan producera näringsrik bröstmjölk även med en väldigt näringsfattig diet, men den som kommer drabbas negativt av det är den som ammar, säger hon.
Det man däremot ska tänka på om man helammar är alltså att försöka få sig extra mycket vatten och näring. Man behöver ungefär en liter extra vatten om dagen för att producera mjölken. Te och kaffe kan man dricka om man vill men man ska helst undvika energidryck och söta drycker.
– Man ska tänka på att lyssna på kroppen och dess behov av energi, generellt behöver man mer kalorier och vätska för att kompensera för för all bröstmjölk man producerar.
Källor: 1177, Asabea Britton, barnmorska